Eksprezidente: ja ES prezidentu vēlētu tauta, manas izredzes būtu lieliskas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Ja tauta vēlētu Eiropas Savienības (ES) prezidentu, manas izredzes būtu visai lieliskas,» tā par iespēju tapt ievēlētai ES prezidentes amatā sacīja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Viņa pirmdien žurnālistiem sacīja, ka neņemas aprēķināt savas izredzes, tomēr ir skaidrs, ka tās ir lielākas par nulli. «Es nekad zirgu sacīkstēs neesmu spēlējusi,» piebilda
Vīķe-Freiberga.

Apceļojot Eiropu un runājoties ar cilvēkiem, ļoti daudzi esot pozitīvi reaģējuši uz to, kāds ir viņas Eiropas redzējums.

«Process būs pietiekami sarežģīts, lai nebūtu minējumu,» sacīja eksprezidente.

Eksprezidente klāstīja, ka viens no jaunā ES prezidenta pienākumiem būs palīdzēt cilvēkiem izprast lēmumus, kas pieņemti visaugstākajā līmenī. Viņa ir manījusi, ka ar cilvēkiem netiek pietiekoši skaidri un bieži runāts.

«Ja man tiks izrādīts tas gods, tad tas būs viens no maniem amata pienākumiem,» sacīja Vīķe-Freiberga.

Savukārt premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL) atzina, ka eksprezidentes izredzes kļūt par ES prezidentu ir uzlabojušās. Taču daudz noteikšot dažādi balansēšanas mehānismi starp politiskajiem spēkiem, reģioniem un valstīm.

«Tas ir ļoti delikāts balansēšanas mehānisms un šajā mehānismā Vairai Vīķei-Freibergai ir izredzes,» sacīja valdības vadītājs.

Kā priekšrocības šā amata iegūšanai premjers minēja eksprezidentes lielās valodu zināšanas, starptautiskos kontaktus un viņas personības spēku. Tāpat arī par labu Vīķei-Freibergai runā pēdējā laika sabiedriskās aptaujas ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs, kur iedzīvotāji viņu uzskata par vēlamu kandidāti augstajam amatam.

Turklāt sarunās ar pārstāvjiem no vairākām valstīm saņemtas «pozitīvas indikācijas», taču, kamēr vēl turpinās konsultācijas, nav iespējams pateikt, ka par vienu konkrētu kandidātu vairākām valstīm ir vienbalsīgs atbalsts, skaidroja Dombrovskis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu