Lūdz atcelt aizliegumu atrasties uz ielas ar atvērtu alkohola pudeli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) lūdz Rīgas domi izslēgt no sabiedriskās kārtības noteikumiem normu, kas liedz uz ielas atrasties ar atvērtu alkoholiskā dzēriena iepakojumu.

Rīgas domē par šādu ministrijas lūgumu jau pausts sašutums.

Ziņu aģentūra BNS vēsta: RAPLM vēstulē domei norāda, ka jau Administratīvo pārkāpumu kodeksā visas valsts līmenī paredzēts liegums uz ielas dzert alkoholu, līdz ar to atsevišķa norma pašvaldības saistošajos noteikumos nav vajadzīga.

Ministrijai ir arī iebildumi pret noteikumos paredzēto liegumu nepilngadīgajiem smēķēt publiskās vietās, jo pašvaldībām nav noteikts pilnvarojums lemt par šādu aizliegumu. Vēl RAPLM lūdz atcelt komersanta pienākumu rūpēties, lai izklaides vietās pēc noteiktā laika neatrastos nepilngadīgie, bet paši nepilngadīgie ir administratīvi atbildīgi par aizlieguma neievērošanu.

Līdz šim Rīgas sabiedriskās kārtības noteikumos bija paredzēts, ka Rīgā aizliegts atrasties ar atvērtu vai vaļēju alus vai cita alkoholiskā dzēriena iepakojumu jebkādā vaļējā tarā, izņemot vietas, kur alkoholisko dzērienu lietošanu atļāvusi pašvaldība. Sods par šādu pārkāpumu ir līdz 50 latiem.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītājs Dainis Turlais par šādu ministrijas lūgumu pauž sašutumu. «Mēs redzam problēmu Rīgā, bet ministrija ar savu neskaidro nostāju mēģina traucēt domei strādāt,» portālam «Apollo» Turlā viedokli pavēstīja viņa pārstāvis Viktors Daugmalis.

Ministrijas nostāja liedzot Rīgas domei brīvi rīkoties, turklāt argumentācija šajā jautājumā ir neizprotama.

Pret ministrijas ierosinājumiem kategoriski noskaņota arī Rīgas Pašvaldības policija (RPP). Tās priekšnieks Jānis Geduševs vēstulē domei norāda, ka RAPLM piedāvātais mehānisms cīņai pret dzeršanu uz ielas nebūs pietiekami efektīvs. RPP gada laikā konstatē apmēram 2400 gadījumu, kad iedzīvotāji pieķerti uz ielas lietojam alkoholiskos dzērienus, un 7000 gadījumu, kad personas atrodas publiskās vietās ar lietošanai sagatavotu alkohola iepakojumu vai pat glāzēm un kausiem.

Savukārt, komentējot ieteikumu atcelt uzņēmumu pienākumu rūpēties, lai izklaides vietās naktīs neatrastos bērni, policija uzsver: ir risks, ka «atkal veidosies situācija, kad laikā pēc plkst. 22.00 klubos, bāros un kafejnīcās pulcēsies nepilngadīgie».

Turklāt RPP priekšnieks vēsta, ka, konsekventi sekojot visām RAPLM iebildēm, kas pamatotas ar atsauci uz Civillikumu, no sabiedriskās kārtības noteikumiem būtu jāsvītro gandrīz visi ierobežojumi, jo noteikumi ne tikai ierobežo īpašuma lietošanas tiesības, bet arī Satversmes aizsargātās personas tiesības brīvi pārvietoties, piemēram, aizliegums vest pastaigā suņus bērnu rotaļu laukumos, aizliegums peldēt aiz bojām, uzbraukt uz ledus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu