Kas notiek ar Latvijas interneta profiliem, kad cilvēks nomirst?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Ārvalstu lielākie interneta sociālie tīkli atklājuši, kā rīkojas situācijās, ja cilvēks [s:29442]. Kam un kā tiek piešķirta piekļuve miruša cilvēka profilam, jautājām arī Latvijas lielākajiem sociālajiem tīkliem.

Portāls «Draugiem» uzskata, ka cilvēkam ir tiesības uz personiskās dzīves neaizskaramību arī pēc viņa nāves. Tas nozīmē, ka arī vistuvākajiem radiniekiem portāls nekādos apstākļos neizsniedz pieeju mirušā profilam un tā slēptajai informācijai.

«Parasti mēs pēc tuvinieku lūguma šo profilu dzēšam vai arī, ja viņi izsaka tādu vēlēšanos, uz laiku atstājam kā piemiņas vietu, kur izteikt līdzjūtības un atvadīties arī aizgājēja draugiem,» portālam «Apollo» atzina «Draugiem» pārstāvis Guntars Meluškāns.

Visvairāk apmeklētais portāls Latvijā «Inbox» atklāj, ka neizpilda tuvinieka lūgumu dzēst miruša cilvēka profilu. «Slēgšana iespējama tikai pēc varas iestāžu pieprasījuma ar attiecīgu lēmumu,» norāda «Inbox» pārstāve Ilze Šestakovska.

Kas attiecās uz e-pasta kastīšu glabāšanu, Šestakovska stāsta: ja lietotājs trīs mēnešu laikā nav piekļuvis savam lietotāja kontam, viņa konts automātiski nomainās uz statusu «Neaktīvs».

«Jā, ir bijuši gadījumi, kad zvana un sūta informāciju par mirušu lietotāju, kura kontu vajadzētu dzēst. Šādā gadījumā mēs sūtītājam izskaidrojam, kā rīkojamies,» skaidro portāla «Inbox» pārstāve.

Latvijā arvien vairāk parādās iepazīšanās portāli. Arī tādos atrodami lietotāju profili ar fotogrāfiju un personīgo informāciju.

Iepazīšanās portāla «Randiņš» pārstāvis Vladimirs Daševskis skaidro, ka šādos gadījumos jābūt ļoti uzmanīgiem. Jāgūst pārliecība, ka ziņa par mirušu cilvēku nav ļauns joks. 

Portāls atklāj, ka, saņemot ziņu par mirušu cilvēku, uz laiku deaktivizētu tā profilu un mēģinātu sazināties ar tā īpašnieku. «Tikai tad, kad pilnībā skaidrs, ka profila īpašnieks ir miris, profilu dzēš no portāla,» — tā Daševskis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu