Skandalozo Pītu Dohertiju nodzen no skatuves par nacistu himnas dziedāšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/«Scanpix»

Britu rokeris Pīts Dohertijs brīvdienās tika nodzīts no skatuves kādā mūzikas festivālā Minhenē, jo uzstāšanās laikā mūziķis sāka dziedāt nacistu himnu «Deutschland, Deutschland ueber alles».

Mūzikas festivāla «on3» apmeklētāji centās izsvilpt mūziķi, tomēr Dohertijs nav reaģējis uz neapmierinātās publikas izsaucieniem un turpinājis dziedāt, līdz viņu no skatuves aizveda festivāla organizatori, vēsta vietējā prese.

Dohertija uzstāšanās tika translēta tiešraidē arī Bavārijas sabiedriskajā radio, kas organizēja festivālu. «Mēs nolēmām pārtraukt Pīta Dohertija uzstāšanos tik ātri, cik vien tas iespējams,» paziņojumā paskaidroja organizatori. «Diemžēl tas nebija paredzams, koncerts ir koncerts,» norādīja festivāla programmas direktors Rainers Tīfs.

Vācu valodnieka un dzejnieka Augusta fon Fallerslebena 1841. gadā sacerētais teksts «Das Lied der Deutschen» («Vācu dziesma»), kuram ir trīs panti, par Vācijas himnu tika izraudzīts 1922. gadā Veimāras republikas laikā. Mūzikas autors ir austriešu komponists Jozefs Haidns.

Nacistiskā Vācija izmantoja pirmo pantu, kam pievienoja klāt četrus pantus par Hitlera varenību, cīņu pret «Sarkano fronti» un «miljoniem cilvēku, kas ar cerībām lūkojas uz svastiku».

Pēc Otrā pasaules kara beigām sabiedrotie īslaicīgi aizliedza «Das Lied der Deutschen». 1949. gadā izveidotajai Rietumvācijai sākotnēji himnas nebija vispār, līdz 1952. gadā Rietumvācijas vadība apstiprināja oriģinālās dziesmas «Das Lied der Deutschen» pēdējo pantu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu