Hārvarda universitātes profesors: Latviju var piemeklēt Dubaijas liktenis

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Latviju un vēl piecas ekonomiski vājas Eiropas Savienības valstis var piemeklēt tāds pats liktenis kā Apvienotajos Arābu Emirātos ietilpstošo Dubaiju, kura nonākusi uz bankrota sliekšņa, jo nespēj laikus pildīt saistības pret kreditoriem.

Tā apgalvo pazīstamais Hārvarda universitātes profesors, bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) galvenais ekonomists Kenets Rogofs.

Televīzijas «Sky News» biznesa raidījumā «Jeff Randall Live» ekonomists minēja valstis, kurās, viņaprāt, pastāvot lielākā maksātnespējas jeb defolta iespēja.

«Šajā ziņā ievainojamas ir Grieķija un Īrija. Es nezinu, vai tās ir visievainojamākās. Pastāv tāda kā sacensība [par ievainojamākās valsts titulu],» sacīja Rogofs, kuru uzskata par vienu no pasaulē ietekmīgākajiem ekonomistiem.

Defolta draudi, pēc viņa teiktā, pastāv arī Latvijā, Bulgārijā, Rumānijā un Ungārijā.

«[Kopumā pasaulē] ir daudzas [ekonomiski] vājas valstis,» teica ekonomists, paužot arī viedokli, ka Latvijā neesot lielas jēgas no lata fiksētās piesaistes eiro.

Rogofs jau pērnā gada vasarā pirms «Lehman Brothers» kraha prognozēja lielas ASV bankas krahu un brīdināja, ka globālās finanšu krīzes kulminācija vēl ir priekšā. Tagad viņš paredz, ka tuvāko divu gadu laikā pasauli var piemeklēt defoltu vilnis, jo daudzu valstu parādu kalni arvien pieaug, vēstī «New York Times».

Savulaik strauji plaukstošā Dubaija, kas slavena ar saviem ekstravagantajiem būvniecības projektiem, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ir nonākusi nopietnās maksātspējas problēmās, šokējot pasaules finanšu tirgus un izraisot bažas par šīs valsts bankrotu.

Pēc plašsaziņas līdzekļu vēstītā, pasaulē valda satraukums par to, ka Dubaijas problēmas izplatīsies uz citām valstīm un līdzīgā situācijā nonāks tās attīstības valstis, kas buma laikos tāpat kā Dubaija neapdomīgi aizņēmās lielus līdzekļus un savu ekonomiku izaugsmi lielā mērā balstīja uz būvniecības nozari, bet tagad piedzīvo smagu lejupslīdi. Vairāki tirgi, tostarp Latvija, var nonākt Dubaijai līdzīgā situācijā, pagājušajā piektdienā rakstīja britu plašsaziņas līdzekļi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu