Aizdomīga prokuroru aiziešana, kas izmeklēja «Lemberga stipendiātu» lietu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga netieši norādījusi, ka viņai aizdomīga šķiet tā dēvētās Lemberga stipendiātu lietas prokuroru aiziešana.

«Ir notikusi tāda situācija, ka tie prokurori, kuri pirmie sāka ar šo lietu darboties, brīnumainā kārtā saņēma ļoti pievilcīgus piedāvājumus, līdzekļus, lai nodibinātu savus privātus birojus, un atstāja prokuratūru,» intervijā Latvijas Radio sacīja eksprezidente.

Fakts, ka lieta joprojām nav tiesā, pēc Vīķes-Freibergas domām, liecina, ka tajā ir grūtības.

«Tā kā vesela jauna komanda dabūja stāties viņu vietā, lai visu lietas izskatīšanu sāktu no gala, ir tīri tehniskas problēmas. It kā norādes ir, it kā zināšanas būtu, kas tur notiek, bet juridiski, lai tiesā varētu pierādīt, tādus pierādījumus savākt, ir bijušas grūtības. Ja tā nebūtu, mēs šīs lietas būtu redzējuši tiesā. Ja lieta tiesā nav nonākusi, tas ir norādījums, ka ir grūtības,» klāstīja eksprezidente.

Arī ģenerālprokurors Jānis Maizītis Latvijas Radio apstiprināja, ka vairāki prokurori vairs nestrādā prokuratūrā.

Pirmais prokuratūrā par Lembergu vērsās Tautas partijas līderis Andris Šķēle 1999.gadā, bet nedaudz vēlāk nu jau bijušais «Latvijas Krājbankas» prezidents Arnolds Laksa. Tolaik par šādām lietām atbildēja Ģenerālprokuratūras personu un valsts tiesību aizsardzības departaments, kuru vadīja tagad jau aizsaulē aizgājušais Edvīns Ziediņš. Tas lietas ierosināšanu atteica, ziņoja Latvijas Radio.

Bijušais prokurors Guntis Akmeņkalns, kurš savulaik strādāja Ziediņa vadītāja departamentā, Latvijas Radio pavēstīja, ka esot par 90% pārliecināts, ka pašlaik Rīgas apgabaltiesā esošā krimināllieta, kurā par smagiem noziegumiem apsūdzēts Lembergs, beigsies ar Ventspils mēra attaisnošanu. Akmeņkalns uzskata, ka prokurori nav savākuši pietiekamus pierādījumus, turklāt civiltiesisko attiecību kārtošana sajaukta ar krimināltiesisko attiecību kārtošanu.

Ģenerālprokuratūra tikmēr izmeklēšanas laikā guvusi apliecinājumu, ka tā sauktais Ventspils mēra Aivara Lemberga stipendiātu saraksts nav izdomājums un tiešām ir patiess.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis Latvijas Radio pavēstīja, ka daži no naudas saņēmējiem apliecinājuši, ka nauda tiešām ir saņemta, tomēr izmeklēšanu apgrūtina tas, ka prokuratūrai ir konkrēta naudas summa, kodēta izmaksa, bet ne naudas nodevējs, ne naudas saņēmējs neatzīst, ka šāda aprite ir notikusi.

Pērn TV3 raidījums «Nekā personīga» vēstīja par tā rīcībā nonākušo daļu no iespējamajiem «stipendiātu sarakstiem».

Raidījuma rīcībā ir nonākušas trīs tabulas, kas atrodamas vairāk nekā 100 sējumu biezajā Lemberga lietā. Šīs tabulas, iespējams, ir daļa no pierādījumiem, ko ieguvuši izmeklētāji, veicot kratīšanu Ventspilī 2006.gada nogalē. Mēnesi vēlāk cietumā nonāca uzņēmuma «Ventspils ekspedīcija loģistika KS» grāmatvede Gita Grasmane. Viņu izmeklētāji turēja aizdomās par ilgstošu piedalīšanos organizētā grupā, kas, iespējams, legalizējusi aptuveni 10 miljonus ASV dolāru. Kā šī nauda tālāk tērēta, līdz šim nebija zināms, vēstīja raidījums.

«Nekā personīga» uzskata, ka tā rīcībā esošie materiāli, ļoti iespējams, ir daļa no stipendiātu sarakstiem. Šo izdruku nosaukums ir «Piecu procentu fonda naudas līdzekļu izlietojums 2001. un 2002.gadā». Iespējams, ka šie dokumenti ir nepilnīgi, bet no tiem noprotams, ka divu gadu laikā caur nelegālo kasi izgājuši vismaz trīs miljoni ASV dolāru. Lielākā daļa naudas saņēmēju ir šifrēti - cilvēku vārdu pirmie burti vai organizāciju nosaukumi. Daļu no tiem var atpazīt, bet daļu ne.

Kamēr prokuratūra izmeklē «Lemberga stipendiātu» lietu, Rīgas apgabaltiesā joprojām tiek izskatīta krimināllieta, kurā bez Ventspils mēra apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis.

Šajā lietā Lembergs apsūdzēts par vairākiem smagiem noziegumiem - kukuļņemšanu, kā arī dokumenta viltošanu vai izmantošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu