Zivtiņš: laukos daudzi vēl brauc ar vasaras riepām

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš/LETA

Kopš 1.decembra, kad visiem auto Latvijā jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām, Rīgā lielākajai daļai automašīnu tās ir, bet laukos vēl daudzi auto brauc ar vasaras riepām, liecina Valsts policijas (VP) šīs nedēļas novērojumi pastiprinātās kontroles laikā.

VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš aģentūrai BNS pastāstīja, ka galvaspilsētā pārsvarā visi pārbaudītie spēkrati bijuši aprīkoti ar ziemas riepām, taču lauku reģionos cilvēki pārsvarā autoriepas uz sezonai atbilstošām nomainījuši pēdējā brīdī vai pat vēl nav to izdarījuši.

Policija tradicionāli decembra pirmajā nedēļā, kopš ziemas riepu lietošana ir obligāta, pastiprināti uzrauga automašīnu autoriepu protektora lielumu, taču konstatēto pārkāpumu gadījumā sodus pārsvarā nepiemēro. Tomēr jau pēc 7.decembra policija pret noteikumu pārkāpējiem vērsīsies stingrāk.

Zivtiņš arī sacīja, ka diezgan daudziem auto uzmontētās ziemas riepas ir pārāk nolietotas un līdz ar to potenciāli bīstamas automašīnas vadītājam. Tomēr vairāki šoferi atzinuši, ka līdzekļu jaunu riepu iegādei nav.

Jau vēstīts, ka no 1.decembra transportlīdzekļiem Latvijā saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumiem jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām un šī prasība ir obligāta līdz 1.martam. Par braukšanu ar automobili, kurš nav aprīkots ar riepām, kas paredzētas braukšanai ziemas apstākļos, var sodīt ar divdesmit latu naudas sodu.

Ceļu satiksmes un drošības direkcija atgādina, ka autovadītāju ziņā ir izvēlēties ziemas riepas ar vai bez radzēm. Tomēr jāņem vērā, ka ar radžotām riepām atļauts braukt tikai līdz 1.maijam, bet tās ir aizliegts lietot līdz 1.oktobrim.

CSDD speciālisti atgādina, ka vasaras riepas, iestājoties vēsam laikam, kad gaisa temperatūra ir zemāka par +5 grādiem, zaudē savu kvalitāti un bremzēšanas īpašības.

Vasaras riepu gumija aukstumā kļūst cieta, savukārt ziemas riepas izstrādātas no materiāla, kas aukstumā savas īpašības nezaudē, tādēļ tās ir piemērotas braukšanai pa slideniem ceļiem aukstumā un sniegā.

Tādēļ oktobrī un novembrī, kad ir sliktāka redzamība un brauktuves bieži vien slidenas, CSDD iesaka izvēlēties drošu, savam spēkrata aprīkojumam, tostarp ziemas riepām, stabilitātes kontroles sistēmām un autovadītāja prasmēm atbilstošu braukšanas ātrumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu