Psihoterapeits: cilvēkiem vajadzētu teikt «paldies krīzei»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

«Ir svarīgi tas, ko mēs uzskatām par normu. Vai mēs uzskatām atkarību no valsts par normu tad, ja valstij iet slikti. Katram cilvēkam jādomā: kā es izdzīvošu. Ja rīt paliks dārgāka degviela vai būs kādas citas «ziepes» — kā es tikšu galā? Tā ir atbildības uzņemšanās,» atbildot uz jautājumu, kā nesajukt prātā no tā, kas notiek valstī, Latvijas Televīzijas raidījumā «Jauna nedēļa» sacīja psihoterapeits Viesturs Rudzītis.

Jo vairāk būs tādu, kas teiks: «Esmu nodrošinājies, manu budžetu maz ietekmē tas, ka valstij tagad iet slikti», — jo vairāk cilvēku spēs uzņemties atbildību.

«Mēs vēl, iespējams, neesam tikuši pāri padomju mantojumam, kas nojauc tās robežas, ka cilvēks ir ļoti atkarīgs no valsts. Pašlaik daudz gaidām no valsts, bet mēs katrs pats varam darīt. Mēs par daudz skandinām, cik tā krīze ir negatīva. Vajadzētu kādu raidījumu, kurā tiek parādīts, ko labu krīze ir izdarījusi — esam ieraudzījuši, cik neefektīvi tiek tērēti līdzekļi, cik daudz cilvēku zaudējuši darbu, bet sākuši savu biznesu,» skaidroja Rudzītis un piebilda, ka cilvēkam ir ļoti svarīgi būt saimnieciski neatkarīgam.

«Mēs dzīvojam divās pasaulēs. Viena ir attiecību pasaule (..) Un tur man nav tik slikti kā bija 90. gados. Otra pasaule, kurā dzīvojam, ir subjektīvā — iekšējā — pasaule. Un par to mēs katrs esam paši atbildīgi,» sacīja Rudzītis un uzsvēra, ka nevar atrast argumentus, kādēļ šīm pasaulēm jābūt savienotām un visiem jābūt depresīviem un slimiem.

Viņaprāt, cilvēki, kas sociāli jūtas droši, vairāk domās, kā grūtajos laikos palīdzēt valstij, savukārt atkarīgs cilvēks kliegs, ka viņam viss atņemts.

Brīdī, kad tautas pacietība ir pamatīgi pārbaudīta, Viesturs Rudzītis pauda cerību, ka tomēr ir cilvēki, kas teiktu: «Es tieku galā! Paldies krīzei!»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu