72% aptaujāto pārliecināti par mājokļa renovācijas nepieciešamību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

72% nerenovēto mājokļu iedzīvotāju ir pārliecināti, ka viņu mājās renovācija ir nepieciešama, liecina SEB bankas un «Market Data» novembrī veiktā aptauja.

Pēc Centrālas statistiskas pārvaldes datiem, 2008. gadā Latvijā renovēto māju apjoms nepārsniedza 5% no daudzdzīvokļu māju kopēja skaita. To apliecina arī SEB bankas šā gada novembrī veiktā aptauja, kurā tikai 9% respondentu norāda, ka viņu daudzdzīvokļu mājā veikti renovācijas darbi. Vismazāk renovētas ir mājas, kuru apsaimniekošanu nodrošina pašvaldībai piederošs uzņēmums, ka arī Latgalē esošās daudzdzīvokļu mājas. Interesanti: 72% no aptaujātajiem iedzīvotājiem uzskata, ka viņu mājās renovācija ir vajadzīga. Visvairāk renovācijas nepieciešamību saskata Kurzemes iedzīvotāji, vismazāk — Latgales iedzīvotāji.

Lielākā daļa — 53% — no aptaujātajiem, kuri uzskata, ka viņu mājās renovācija ir vajadzīga, norāda, ka ir gatavi uzņemties papildu izmaksas, kas saistītas ar renovācijas darbiem. Viena trešdaļa no šiem iedzīvotājiem ir gatavi maksāt no 11 līdz 20 latiem mēnesī, apmēram tikpat daudz aptaujāto — no 6 līdz 10 latiem mēnesī, savukārt katrs piektais — līdz 5 latiem mēnesī. 20% no renovāciju atbalstošajiem iedzīvotājiem norāda, ka papildu izmaksas nav gatavi uzņemties.

Atbildot uz jautājumu par finansēšanas avotu, respondenti dalās divās nozīmīgās grupās — 41% aptaujāto ir gatavi izmantot kredīta resursus, bet 51% — kredītu mājas renovācijai neizmantotu. Visvairāk par kredīta izmantošanu mājas renovācijas darbiem ir Vidzemē dzīvojošie (74%), vismazāk — Latgalē dzīvojošie (27%). Kurzemē 47% aptaujāto ir gatavi izmantot kredītā piešķirtos līdzekļus, lai veiktu mājas renovācijas darbu, savukārt Zemgalē — 33%. Rīgā un Rīgas rajonā par kredīta izmantošanu renovācijas darbiem ir 39% Latvijas iedzīvotāju, Kredītlīdzekļu izmantošanai atvērtāki ir latvieši — 51%, cittautieši — 28%.

Interesanti, ka sievietes ir daudz aktīvākas renovācijas atbalstītājas, nekā vīrieši — attiecīgi 95% un 88%. Tajā pašā laikā sievietes atšķirībā no vīriešiem ir mazāk gatavas atvēlēt papildu līdzekļus remontdarbu īstenošanai — tā 48% sieviešu un 60% vīriešu.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu