Latvija iesniedz Krievijai notu saistībā ar situāciju uz robežas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Ārlietu ministrijā Krievijas vēstniecības Rīgā padomniekam ekonomiskajos jautājumos Jevgēņijam Tihonovam nodota nota par izveidojušos situāciju uz Latvijas-Krievijas robežas, aicinot nekavējoties atcelt uzsākto pastiprināto Latvijas autopārvadātāju kontroli uz Latvijas – Krievijas robežas.

Tā informē Ārlietu ministrijā.

Atsaucoties uz Krievijas puses paustajām bažām par Latvijas autopārvadātāju muitas noteikumu pārkāpumiem, kuru rezultātā nav veiktas piegādes Krievijas teritorijā un to pieaugošo raksturu, Latvijas atbildīgās institūcijas savlaicīgi ir veikušas nepieciešamos pasākumus, anulējot darbības licences konkrētām autopārvadājumu kompānijām un pastiprinot Latvijas autopārvadātāju kontroli.

Par šiem pasākumiem Krievijas puse tika savlaicīgi informēta, ziņo ministrija.

Ārlietu ministrija uzskata, ka Krievijas puses rīcība, pastiprinot Latvijas autopārvadātāju kontroli uz robežas, nav uzskatāma par adekvātu un nevar tikt pamatota ar iespējamiem zaudējumiem Krievijas budžetā.

Trešdienas pievakarē pilnībā apstājusies kravas automašīnu kustība pie Latvijas-Krievijas robežas Grebņevas robežkontroles punktā, informē Valsts robežsardzē.

Krievijas muitas dienests kopš otrdienas uzsācis pastiprinātu kontroli un pārbaudi kravu pārvadātājiem, izbraucošiem no Latvijas. Tādēļ Valsts robežsardzes Ludzas pārvaldes caurlaidība ir pilnīgi apstājusies.

Tiek prognozēts, ka tuvākajā laikā caurlaidība apstāsies arī Terehovas robežkontroles punktā.

LETA ziņo, ka kopš trešdienas rīta uz Latvijas-Krievijas robežas Terehovas un Grebņevas muitas kontroles punktos strauji palielinājušās kravas automašīnu rindas.

Grebņevas robežkontroles punktā aģentūru LETA informēja, ka kopš rīta rindā stāvošo kravas automašīnu skaits pieaudzis par aptuveni simts vienībām, robežšķērsošanu gaida vismaz 310 smagās transporta vienības.

Par iemeslu rindas pieaugumam kļuvusi pastiprinātā muitas kontroles procedūra Krievijas pusē. Pastiprinātas muitas kontroles ieviešanas iemesli pagaidām neesot zināmi.

Līdzīga situācija ir arī Terehovas robežkontroles punktā, kur robežas šķērsošanu gaida jau vairāk nekā pustūkstotis smago automašīnu. Sakarā ar divkārtīgu līdz trīskārtīgu robežšķērsošanas ātruma samazināšanos kopš rīta spēkratu rinda šeit pieaugusi par vairāk nekā simts automašīnām.

Lai arī pierobežā pagaidām ir mierīgi un autovadītāji cer, ka minēto situāciju izdosies atrisināt, netiek izslēgts, ka, šādai situācijai saglabājoties, ar laiku automašīnu vadītāji varētu ķerties arī pie protesta akciju rīkošanas.

Jau ziņots, ka Krievijas Federālais muitas dienests sācis papildu pārbaužu veikšanu, lai kontrolētu Latvijas autopārvadātājus, kā dēļ tiek kavēta Latvijas un Krievijas robežas šķērsošana Terehovas un Grebņevas robežkontroles punktos, biznesa portālam «Nozare.lv» apstiprināja Latvijas Autopārvadātāju asociācijas «Latvijas auto» prezidents Valdis Trēziņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu