Viskijs var radīt spēcīgākas paģiras nekā degvīns

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viskijs var izraisīt spēcīgākas paģiras, nekā degvīns. Šādi ir žurnālā «Alcoholism: Clinical and Experimental Research» publicētie pētījumu rezultāti, vēsta BBC News.

Pie kam, šī ziņojuma autori, ASV Rodailendas štata Brauna universitātes zinātnieku grupa, brīdina, ka neskatoties uz to, ka dzeršanai tiks izvēlēts degvīns, vēl nenozīmēs, ka nākamajā dienā darbs vedīsies raitāk. Pētījumam Brauna universitātes zinātnieki atlasīja 95. brīvprātīgos, kuriem bija laba veselība un kuri līdz tam alkoholiskos dzērienus jau bija lietojuši.

 Eksperiments ilga trīs dienas. Pirmajā vakarā notika «atklimatizācija». Otrajā vakarā viena brīvprātīgo daļa dzēra tikai degvīnu, bet otra – burbonu (amerikāņu kukurūzas viskiju). Dzērieni tika lietoti visai nopietnos apjomos. Trešajā vakarā viņiem tika piedāvāts indiferents bezalkoholisks dzēriens.

Katru pētījuma dienu tā dalībniekiem uzdeva jautājumus attiecībā par viņu pašsajūtu un pārbaudīja, kā viņi spēj pildīt tiem uzliktos uzdevumus. Tie kuri bija dzēruši burbonu, sūdzējās par daudz smagākām paģiru pazīmēm –galvas sāpēm, sliktu dūšu, slāpēm un nogurumu – nekā tie, kuri bija lietojuši degvīnu. Taču spēja koncentrēties abām grupām bija aptuveni līdzīga.
Šī pētījuma vadītājs profesors Damaris Rohzenau šo paģiru sindroma atšķirību, pēc viskija un degvīna lietošanas, skaidro ar to, ka viskijs satur daudz vairāk kongenerus (rūgšanas blakusproduktus). Kongeneri satur acetonu, etiķa algidīdu un tanīnu. Pēc profesora Rohzenau vārdiem, šis pētījums arī parādīja, ka vēl būtisku laiku pēc tam kad no asinīm pazuda alkohola atliekas, šiem cilvēkiem saglabājas pavājināta reakcija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu