Kas ir paģiras Krievijā, un kā ar tām tikt galā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Paģiras, par kurām tik daudz runā, praktiski nepastāv, paziņojis Veselības un sociālās attīstības ministrijas galvenais narkologs, Maskavas zinātniski praktiskā narkoloģijas centra direktors Jevgēņijs Brjuns, vēsta «BBC News».

Eksperts paskaidroja, ka paģiras parasti jauc ar alkohola intoksikāciju. Atšķirība starp šiem diviem stāvokļiem ir šāda — īstās paģirās organisms jūt «laušanu», kas līdzīga stāvoklim nākamajā rītā pēc narkotiku lietošanas, un pieprasa jaunu spirta devu, kas noved pie «plosta». Paģiras mēdz būt tikai hroniskiem alkoholiķiem, kuri ir tikai nepilni 2% no visu iedzīvotāju kopskaita.

Pārējiem ārsts iesaka no rīta «lāpīties» nevis ar degvīnu vai alu, bet ar skābiem dzērieniem (kefīru, vāju tēju ar citronu, morsu), stipru buljonu, kurš attīra organismu, kāpostu vai gurķu salātiem. Bet dzert stipru tēju vai kafiju, kas rada papildu slodzi sirdij, Brjuns neiesaka. Palīdz arī kontrastainā duša, bet to drīkst lietot tikai tie, kuri ir pārliecināti par savu sirdsdarbību.

Krievijas galvenais narkologs ar žurnālistiem tikās Jaungada un Ziemassvētku priekšvakarā. Pēc statistikas datiem, tieši šajos svētkos Krievijā ir lielākais alkohola izraisīto nāves gadījumu skaits. 5., 6. un 7. janvārī ir alkoholisko psihožu augstākais punkts.

Brjuns līdzpilsoņiem sniedza dažus padomus, kā svētkus atzīmēt jautri un izvairīties no ķibelēm.

Pirmkārt, viņš iesaka Jaungadu sagaidīt ar brut (sausais), nevis pussaldo šampanieti (jo mazāk alkoholā ir cukura, jo vieglāk organismam). Vēl kopš PSRS laika Krievijā par šampanieti tiek saukts jebkurš dzirkstošs vīns.

Otrkārt, nav vēlams dzert neēdušam.

Treškārt, Brjuns iesaka ēst karstus un taukainus ēdienus — tie pārklāj kuņģa virsmu, samazinot alkohola intoksikāciju.

Ceturtkārt, nevajadzētu visu laiku sēdēt pie galda — veselībai labāk būtu, ja tiktu dejots vai vienkārši laiks būtu pavadīts kustībā, izietu svaigā gaisā vai vismaz izvēdinātu telpas.
Pēc galvenā narkologa vārdiem, Krievijas iedzīvotājus var iedalīt trijās daļās — 70% ir «normāli, veseli, psihiski atbildīgi cilvēki», kuri alkoholu lieto mēreni, 2% hronisku alkoholiķu, kuriem nepieciešama medicīniska palīdzība, un 20–30% tādu, kuri dzer «nesamērīgi un ļauni». «Es domāju, ka attiecībā pret pēdējiem jāveic valstisks un pilsonisks sociālais presings,» uzskata Brjuns.

Brjuns arī kritizēja Krievijā ražoto alu, kurš, pēc viņa vārdiem, tiek gatavots, pārkāpjot klasiskās tehnoloģijas — dzērienam pievienojot spirtu. «Valstī alus tiek ražots daudz, taču dzert to nevar. Alus un vāji alkoholiskie kokteiļi bundžās ir tīra kaujas apstākļos lietojama inde,» teica Brjuns.

Pēc tikko veiktas aptaujas datiem, vairākums Krievijas iedzīvotāju Jaungada galdus klās tradicionālā stilā. Starp dzērieniem neapšaubāms līderis ir šampanietis, kuru lietos 72% aptaujāto. Degvīnu dzers 42%, vīnu — 34%, konjaku — 12%, alu — 6% un viskiju — 3%. Populārākie svētku cienasti ir mandarīni, kurus galdā liks 73% Krievijas iedzīvotāju, un «Olivjē salāti», kuri pasaulē arī pazīstami kā «Krievu salāti», — 69%. «Siļķi kažokā» uzkodīs 50% iedzīvotāju, galertu — 44%, ikrus — 25%, olīvas — 23%, zivs galertu — 15%. Aptaujas rezultātos parādījās arī krievu virtuvei neraksturīgi ēdieni kā pica, krevetes, «Grieķu salāti», kurus lietos 7–10% aptaujāto, japāņu suši un rollas — 4%, šādi ēdieni ir populāri pārsvarā abās galvaspilsētās dzīvojošo un cilvēku, kuri jaunāki par 35 gadiem, vidū.

Taču Brjuns paziņoja, ka gan kā ārsts, gan kā pilsonis viņš negatīvi attiecas pret domu par «sauso likumu».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu