Mājokļu apsaimniekošanā šogad turpināsies tirgus pārdale

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mājokļu apsaimniekošanas jomā šogad turpināsies tirgus pārdale un lielāko uzņēmumu tirgus daļas pieaugs, vērtējot nekustamā īpašuma apsaimniekošanas attīstības tendences 2010.gadā, prognozēja biznesa portāla «Nozare.lv» aptaujātie apsaimniekošanas uzņēmumu pārstāvji.

SIA «Namu apsaimniekošana» attīstības un investīciju vadītāja un SIA «Hausmaster» valdes locekle Līga Briķena uzskata, ka mazākiem un zemas kvalitātes pakalpojumus sniedzošiem uzņēmumiem, visticamāk, no tirgus būs jāaiziet. To sekmēs arī iedzīvotāju informētības līmeņa un aktivitātes palielināšanās.

«Prognozējam arī apsaimniekošanas cenu stabilizāciju. Jaunākie dati no apsaimniekotāju piedāvājumiem rāda, ka uzņēmumi piedāvā gandrīz vienādas izmaksas konkrētu objektu apsaimniekošanai, kas varētu liecināt, ka apsaimniekotāji vairs nav gatavi turpināt savstarpējos «cenu karus»,» uzsver Briķena.

Viņa prognozē, ka grūtākais brīdis dzīvojamo māju apsaimniekotājiem varētu būt nākamās apkures sezonas sākums. «To uzņēmumu, kas šo risku līdz ar iedzīvotāju maksātspējas kritumu nebūs pietiekami izvērtējuši un veikuši nepieciešamos riska samazināšanas pasākumus, portfeļi jeb apsaimniekotās mājas, visticamāk, tiks pārdalītas, līdzīgi kā uzsākot apkures sezonu 2009.gadā,» norāda speciāliste.

«Latio namsaimnieks» valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs prognozē, ka šogad dažu jauno projektu apsaimniekošanai izveidoto privāto uzņēmumu darbība vairs nebūs rentabla un to apsaimniekotos namus pārņems uzņēmumi ar lielāku apjomu un stabilāku naudas plūsmu.

Viņš norāda, ka likumdošanā veiktās izmaiņas ļaus iedzīvotājiem vieglāk atteikties no neefektīvajiem valsts un pašvaldību apsaimniekotājiem, izvēloties aktīvākos privātos apsaimniekotājus. «Lielāko privāto apsaimniekotāju tirgus apjoms turpinās pieaugt,» akcentē Gontarevs.

«Apkures sezonas beigās iedzīvotājiem būs būtiski parādi par siltumenerģiju, tādēļ siltumenerģijas ražotāji pievērsīs likumdevēju uzmanību nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos, lai maksājumi, kas saistīti ar mājokli, pēc sava juridiskā statusa būtu attiecināmi uz īpašumu nevis uz personu. Tas nozīmē, ka, mainoties īpašniekam, parāda nomaksas pienākums saglabātos jaunajam īpašniekam. Siltumenerģijas ražotāji meklēs jaunus veidus, kā atbildību par siltumenerģijas piegādi nodot apsaimniekotājam,» uzskata speciālists.

2010.gadā turpināsies Eiropas Savienības (ES) finansējuma izmantošana dzīvojamo māju energoefektivitātes paaugstināšanai. «No politiķiem būs atkarīgs, vai tā paliks kā vienreizēja akcija vai arī ES finansējums tiks sagādāts būtiskākā apmērā, nodrošinot ne vien energoefektivitātes uzlabošanu, bet arī palīdzot būvniecības nozarei, veicinot nodarbinātību un palielinot nodokļu ieņēmumus,» uzsver Gontarevs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu