Aukstums Ziemeļu puslodē nenozīmē, ka globālā sasilšana apstājusies

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Aukstuma viļņi, kas aptvēruši Eiropu, ASV un Āziju nenozīmē, ka globālā sasilšana būtu beigusies un notiekošo globālā kontekstā nevar vērtēt, trešdien paziņoja Lielbritānijas meteodienests «Metoffice».

«Tas [aukstums] neko nepasaka par klimata pārmaiņām, kas ir vērtējamas tikai globālā kontekstā un lielākā laika periodā,» teikts paziņojumā.

Pagājušais gads bijis piektais siltākais kopš sākti globāli meteoroloģiskie novērojumi 1850. gadā. Aukstums, kas aptvēris daudzas Ziemeļu puslodes vietas nenorāda uz Zemes atdzišanu, jo šajā pašā laikā ir daudzas vietas, kur ir krietni siltāks, nekā parasti.

«Metoffice» norāda, ka Kanādas ziemeļos, Āfrikā un Āzijas centrālajā daļā ir siltāks nekā parasti.

Lai arī Lielbritānijā decembris bijis aukstākais pēdējo 14 gadu laikā un aukstuma vilnis, kas turpinās, atzīts par lielāko pēdējo 30 gadu laikā, «Metoffice» to sauc par normālu laika apstākļu variāciju ziemas sezonā.

Tikmēr daļa zinātnieku uzskata, ka globālā sasilšana varētu nebūt cilvēku izraisīta un, iespējams, saistāma ar Saules aktivitātes cikliem. NASA jau ziņojusi, ka Saule ir neaktīvākā pēdējo divu gadsimtu laikā, kas zinātniekiem licis izteikt pieņēmumus, ka Zeme varētu atdzist.

Pagājušā gada nogalē lielu ažiotāžu guva hakeru nopludinātie materiāli no «Metoffice» Hedija centra, kas ir globālo klimata pārmaiņu vadošā pētnieciskā iestāde. Internetā nopludinātajiem materiāli, ko centrs atzina par oriģināliem, radīja aizdomas, ka pētījumi, kas pierāda cilvēka izraisītu globālo sasilšanu, varētu būt tendenciozi sagrozīti. Hedlija centrs paziņoja, ka izplatītā informācija ir izrauta no konteksta un pēc tās izdarītie secinājumi neatbilst patiesībai.

Jau vēstīts, ka Eiropā pārņēmis jau otrais aukstuma vilnis šajā ziemā, tāpat sen nepieredzēts aukstums iestājies ASV un lielā daļā Āzijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu