Matemātiķi: Vakcinācija nav efektīva pret vīrusu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Matemātiķi aprēķinājuši optimālo cīņas ar epidēmiju stratēģiju, izmantojot vakcināciju.

Zinātnieku raksts vēl nav pieņemts publicēšanai, tomēr tā preprints pieejams interneta vietnē arXiv.org. Tradicionāli tiek uzskatīts, ka labākais cīņas ar saslimšanu veids ir iespējami lielāka cilvēku skaita vakcinācija. Jaunā pētījuma ietvaros zinātnieki secinājuši, ka tas tā nav. Ja epidēmiju aplūko kā dinamisku procesu, tad vakcinācijas laiks izrādās ne mazāk svarīgs par vakcinēto indivīdu daudzumu.

Izmantojot varbūtību modeli inficēšanās, atkārtotas inficēšanās un saslimšanas izplatīšanās procesu aprakstam, zinātnieki varēja secināt, ka pieejamas vakcīnas fiksēta daudzuma gadījumā labākā stratēģija ir intensīvu vakcinēšanas pasākumu sērija. Izrādījās, ka šāda sērija darbojas efektīvāk, nekā atsevišķi ņemta masīva vakcinācija.

Pēc zinātnieku vārdiem, stratēģijas efektivitāti nosaka tas, ka inficēto cilvēku daudzums kādā kolektīvā ilgāku laiku var palikt pietiekami stabils. Secīga vakcinācija ļauj samazināt stabilo slimnieku daudzumu un noved pie slimojošo skaita eksponenciālas samazināšanās.
Zinātnieki uzsver, ka viņu modelis nav piesaistīts kādai konkrētai saslimšanai un tam ir tikai vispārīgs pielietojums. Galvenā problēma paliek periodu, pēc kuriem nepieciešams veikt vakcināciju, aprēķināšana.

Jāpiebilst, ka pavisam nesen cita matemātiķu grupa aprēķināja «vīrusa – zombija» izplatīšanas dinamiku. Par spīti tik neparastam nosaukumam, modelis, kuru piedāvāja pētnieki, ļauj efektīvi aprakstīt ideju izplatīšanos informatīvajā telpā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu