Īsta rudzu maize ir vērtīgāka un kļuvusi arī lētāka

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Liela daļa no mums domā, ka ēdot maizi, var palikt resns. Citi, savukārt, uzskata, ka maizes lietošana ir jāierobežo, jo tādā veidā var «noštopēt» kuņģi. Tie ir atsevišķi cilvēku viedokļi, kurus nekādi nevar attiecināt uz īstu rudzu maizi.

Īsta rudzu maize ir ne tikai garšīga, bet arī veselīga un pārbaudīta vērtība, ko nepieciešams lietot ikdienā. Pat pēc uztura zinātnieku ieteikumiem, diennaktī no kopējā pārtikas produktu daudzuma vismaz 30% nepieciešams uzņemt graudaugus un to produktus. Tāpēc cilvēka uzturs praktiski nav iedomājams bez maizes lietošanas, kas ir viena no uztura piramīdas pamatsastāvdaļām.

Regulāri lietojot rudzu maizi, tā veic tieši pretējo funkciju – novērš aptaukošanos un dod spēku gan fiziska, gan garīga darba veicējiem, jo bagātīgi satur šķiedrvielas, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka gremošanas orgānu sistēmu, zobu un smaganu veselību, samazina holesterīna līmeni asinīs, sirds un asinsvadu saslimšanas risku un stiprina cilvēka imūnsistēmu. Ar īstu rudzu maizi mēs ikdienā saņemam arī organismam nepieciešamās uzturvielas: ogļhidrātus, olbaltumvielas, šķiedrvielas, B un PP grupas vitamīnus un minerālvielas.

Tā kā šobrīd maizes tirgus Latvijā ir ļoti piesātināts un maizes veidu tajā ir ļoti daudz, tad svarīgi ir izvēlēties labu un kvalitatīvu rudzu maizi. Visvienkāršāk to izdarīt, apskatoties uz iepakojuma produkta sastāvu. Protams, ne visi cilvēki iepērkoties to lasa. Ir jāpievērš uzmanība, vai maizes sastāvā nav E-vielas vai kādi citi uzlabotāji. Maizes sastāvā ir jābūt tikai dabīgām izejvielām: rudzu miltiem, ūdenim, iesalam, cukuram, ķimenēm un sālim. Absolūti bez neviena E! Tikai šādi ceptai maizei ir visaugstākā uzturvērtība un izcilākās garšas īpašības.

Otra lieta, kam jāpievērš uzmanība, protams, ir pats maizes ražotājs. Proti, svarīgi ir zināt, pēc kādas gatavošanas tehnoloģijas maize ir cepta, jo tās var būt dažādas. Jāpiemin, ka rudzu maize ir viens no senākajiem pārtikas produktiem, ko radīja mūsu senči, kuram ir viena no visapjomīgākajām un sarežģītākajām gatavošanas tehnoloģijām pasaulē - īsta rudzu maize tiek gatavota ar plaucējumu un ar dabīgo ieraugu. Tāpēc, lai to ceptu, vajag lielu meistarību un iedvesmu, kur noteicošais būs meistara roku darbs un rūpība, nevis rūpniecības ražošanas mašīnas.

Tā kā rudzu maizes cepšana ir tik sarežģīts un ilglaicīgs process, tad, protams, tā nav un nebūs lētākā maize. Ar to ir jārēķinās. Neskatoties uz to, piemēram, viens no Latvijā pazīstamākajiem īstas rudzu maizes cepējiem Lāči, ir spējuši rast risinājumu, kā samazināt cenu savai produkcijai pat par 30%.

Jautājot Lāču saimniekam un maizniekmeistaram Normundam Skauģim, kā tas izdevies, viņš stāsta: «Cenu samazināt ir izdevies pateicoties tam, ka darba tirgū ir liela konkurence, līdz ar to roku darbs ir kļuvis lētāks un darba devējam nav vairs jārēķina nākotnes izmaksu pieaugums un neparedzētie riski. Tāpat ir samazinājušās resursu un atsevišķu izejvielu, proti, tieši malkas un miltu cenas. Lai arī maizes cena ir kritusies, kvalitāte ir palikusi iepriekšējā līmenī. Mūsu mērķis, protams, ir to noturēt, ja ne pat uzlabot.«

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu