Latvijā galvenais saslimšanas cēlonis ir nesabalansēts uzturs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Latvijas iedzīvotāju uzturs ir nesabalansēts, turklāt trūkst zināšanas, ka ēšanas ieradumi ietekmē kopējo veselības stāvokli, liecina «Figūras Draugi» veiktais iedzīvotāju ēšanas paradumu mērījums.

Tā kā pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem 90% gadījumu saslimšanu cēlonis ir tieši nesabalansēts uzturs, eksperti norāda uz sabiedrības veselības draudiem un katastrofālu profilakses trūkumu, portālu «Apollo» informēja Ilze Gabrāne, sabiedrisko attiecību speciāliste.

Inga Pūce, veselīga dzīvesveida kluba «Figūras Draugi» uztura speciāliste uzsver, ka viena no tipiskākajām kļūdām ir rūpēties par savu veselību jau pie smagām saslimšanām, nevis preventīvi domāt un ieviest ieradumus, lai kopumā slimotu mazāk. Kā viens no galvenajiem labas pašsajūtas priekšnoteikumiem ir sabalansēts uzturs. Turpina I. Pūce:

«Diemžēl jāatzīst, ka Latvijā uztura nozīme kopējam veselības stāvoklim netiek novērtēta. Tomēr jāņem vērā, ka pasaules statistika vēsta pretējo - pareizs un regulārs uzturs ir nepārprotams ieguldījums savai veselībai. Tā vietā, lai cīnītos ar sekām, kas ir dārgs un sāpīgs process, katram pašam un valstij kopumā ir jāatbild, kādi pasākumi ikdienā tiek veikti, lai es NESASLIMTU. Savai veselībai ir jābūt spēcīgākajai motivācijai mainīt līdzšinējos paradumus un domāt par savu pašsajūtu ilgtermiņā.»

Eksperte norāda, ka veselīgam dzīvesveidam ir svarīgs regulārs ēšanas režīms, kā arī katrai ēdienreizei un tās laikam ieteicamie produkti atkarībā no diennakts stundas, kad tiek ieturēta ēdienreize. I. Pūce iesaka vadīties pēc saules un mēness laika:

«Saulei piemīt vīrišķā (jaņ) enerģija, un tās spēks ir nepieciešams, lai pārstrādātu tādus produktus kā ogļhidrātus, pākšaugus un olbaltumvielas, kas pēc savas struktūras ir daudz blīvāki un ilgtermiņā dod lielāku sāta sajūtu. Tāpēc tos būtu jālieto dienas laikā, kad saule ir zenītā, piemēram, laikā no pulksten 11.00 - 14.00. Ja tos lieto pēc saules rieta, tie sliktāk pārstrādājas un veido tauku uzkrājumus vai rada sliktu pašsajūtu.

Savukārt mēness ir apveltīts ar sievišķo (iņ) enerģiju, tāpēc laikā, kad saules nav, uzturā būtu jālieto produkti, kas prasa mazāku pārstrādes aktivitāti un ir «ūdeņaināki» pēc savas uzbūves. Tie ir, piemēram, visi piena produkti, augļi, dārzeņi, kas dos ne tikai enerģiju, bet veiks pastiprinātu attīrīšanas un atveseļošanas funkciju.»

Tāpat eksperte norāda, ka katram, kurš grib ievērot veselīgu dzīvesveidu, pirmkārt, ir jāatbild uz trīs vienkāršiem jautājumiem: ko, kad un kā ēdam? Atbildot uz pirmo jautājumu - ko?, tad katru dienu jāizvēlas trīs ēdienreižu varianti. Tikai ēdot brokastis, pusdienas un vakariņas organisms saņems visas nepieciešamās uzturvielas, šķiedrvielas, vitamīnus un minerālvielas.

«Ja mēs visi būtu vegāni, tad varētu ēst no rīta līdz vakaram, bet tā kā uzturā tiek lietoti arī cilvēka radīti - kultivēti un iegūti produkti, piemēram, maize, kartupeļi, gaļa, zivis utt., kas prasa papildus piepūli gremošanas procesā, tad nepieciešama palīdzība no malas enerģijas ziņā, un to visu veic saules klātbūtne, precīzāk - izvēlētais ēšanas laiks. Tieši tāpēc jautājums - kad ēst? - ir otrs svarīgākais katram, kas iecerējis rūpēties par savu veselību un - regulēt savu svaru! Katrai ēdienreizei jāatvēl vismaz 20 minūtes. Kārtīgi jāsakošļā katrs kumoss, tā atvieglojot ēdiena pārstrādi un samazinot smaguma un vēdera pūšanās sajūtu,» piebilst I. Pūce.

Ieteicamās ēdienreizes, to laiki un produktu grupas:

Brokastis 7.00 - 9.00

Lai pamodinātu kuņģa - zarnu traktu, ieteicams pēc pamošanās izdzert glāzi silta ūdens un apēst vienu augļu porciju, kas liks izstrādāties kuņģa sulai un aicinās ieturēt veselīgas brokastis.

Pusdienas 11.00 - 14.00

Šajā dienas laikā vēlams ieturēt maltīti, kas bagāta ar labības un olbaltumvielu produktiem un dārzeņiem, jo fiziskās aktivitātes un saules esamība palīdzēs visu uzņemto ēdienu labāk pārstrādāt enerģijā un neradīs nevēlamos blakus efektus, piemēram, nogurumu, smaguma sajūtu, lieko svaru.

Vakariņas 18.00 - 20.00

Šajā laikā vēlams lietot piena produktus, dārzeņus un pavisam nedaudz labību saturošus produktus, jo saules enerģijas ir maz, bet mēness palīdzēs pārstrādāt piena produktus un saņemt no tiem visu labāko, ko tie spēj sniegt. Pirms gulētiešanas ieteicams izdzert glāzi silta piena ar medu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu