Šķēle premjera partijai pārmet histērisku demagoģiju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Tautas partijas (TP) līderis Andris Šķēle aicina premjera Valda Dombrovska poartiju «Jaunais laiks» neizpaltīt nepamaotus apgalvojumus par TP piedāvāto starptautiskā aizņēmuma pilnvarojuma likumprojektu un rīkoties saskaņā ar pašu vadītās valdības 12. janvāra sēdes protokola butību.

«TP Saeimā iesniegtais likumprojekts ir tapis tieši tādēļ, lai finanšu ministra nekvalitatīvi sagatavotā dokumenta dēļ nekavētu lēmuma pieņemšanu par mandāta piešķiršanu valdībai sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem,» trešdien izplatītā paziņojumā norāda Šķeļe.

Sķēle norāda, ka partija uzklausījusi konstitucionālo tiesību ekspertu viedokļus, papildus valdības lēmumprojekta punktiem likumprojektā iekļaujot virkni normu, kas regulē parlamenta kontroli pār valdību, uzņemoties jaunas starptautiskas finanšu saistības, kā arī nosacījumus, kas vērsti uz valsts tēriņu samazinājumu.

«Ja kāda no TP iesniegtā likumprojekta normām koalīcijas partneriem sķiet nepieņemama, par to var diskutēt likuma pieņemšanas gaitā, tās attiecīgi precizējot. Taču grūti iedomāties, ka valdības vadītājs vēlētos izvairīties no parlamenta uzraudzības pār valdības pārstāvju vestajām sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem,» – tā ekspremjers.

TP uzskata, ka valdībai nevajadzētu izvairīties no skaidras pozīcijas paušanas par to, kā tiks samazināti valsts pārvaldes tēriņi un kur tiks rasti nākamie daudzu simtu miljonu ietaupījumi. Tādēļ likumprojektā ir paredzēts nosacījums, ka valdībai līdz 2010.gada 1.martam ir jāiesniedz Saeimai rīcības plāns par ministriju skaita samazināšanu un tikai pamatotu valsts funkciju saglabāšanu. Ja valdības vadītājam pret to ir iebildumi, gribētos dzirdēt konstruktīvus pretargumentus, nevis tikai atrunas par saistību ar t.s. Zalāna plānu.

Lai mazinātu bažas par valdības gatavību pildīt Satversmes tiesas spriedumā par pensijām nolemto, likumprojektā iekļauta arī norma, ka ieturējumi no pensijām, kas izdarīti laika posmā no 2009.gada jūlija līdz 2010.gada februārim, atmaksājami pensiju saņēmējiem 2010.gada aprīlī, bet tekošo pensiju izmaksa pilnā apmērā ir jāatjauno no 1. februāra. Kā zināms, Satversmes tiesas spriedumā ir noteikts, ka ieturējumi no pensijām ir nelikumīgi, līdz ar to pensiju pilna izmaksa no 1.februāra valdībai ir jānodrošina neatkarīgi no Latvijas attiecībām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Balsojot par šādu likumprojektu, Saeimai ir iespēja nodrošināt likumīgu pamatu, lai valdība atbildīgi turpinātu tālākas vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu