LNB sāk krājumu digitalizāciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Piektdien pēcpusdienā no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) uz uzņēmumu «Lattelecom BPO» pārvedīs pirmos ieskenēšanai atlasītos periodikas un grāmatu krājumus.

Ar šo pirmo sūtījumu sākas LNB krājumu digitalizācija, kas nākotnē pavērs plašākas kultūrvēsturisko materiālu apguves iespējas daudz lielākam bibliotēkas lietotāju lokam un ļaus atrast pavisam īsā laikā pat ļoti specifisku informāciju, portālu «Apollo» informēja LNB.

Pirmos digitalizēs populārā žurnāla «Atpūta» numurus sākot no 1991. gada. Tāpat atlasīto krājumu sarakstā ir 30. gados popularitāti visā valstī ieguvušā žurnāla «Aizsargs» sējumi, gan 19. gadsimta beigās Sanktpēterburgā izdotās grāmatas, gan arī 20. gadsimta sākumā Rīgā iespiestās grāmatas krievu un latviešu valodā.

Kopumā pirmajā skenēšanas un digitalizācijas reizē tiks nodotas kultūrvēsturiskā un informatīvā mantojuma 75 000 lapaspuses, bet kopumā Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta «Digitālās bibliotēkas izveide – 2.kārta» ietvaros tiks ieskenētas un apstrādātas 3 500 000 grāmatu un laikrakstu lappušu, izveidojot to digitālās kopijas un nodrošinot tām pieejamību internetā visiem Latvijas iedzīvotājiem, ne tikai galvaspilsētas iedzīvotājiem, kā tas bijis līdz šim.

LNB skaidro, ka Katra lappuses teksta elektroniska apstrāde ir sarežģīts un laikietilpīgs process, lai pēc tam digitālos materiālus var ievietot elektroniskās informācijas izguves sistēmās, kas cilvēkiem ļaus pēc viņu ievadītajiem atslēgas vārdiem uzreiz atrast nepieciešamo periodikas izdevumu vai grāmatu. Pilnā apjomā ar projekta rezultātiem sabiedrība varēs iepazīties 2012. gada vidū.

Šāda digitalizācija nepieciešama, jo papīra kvalitātes un straujā nolietojuma dēļ daļa no unikālā kultūrvēsturiskā materiāla var aiziet bojā tuvāko 10 līdz 20 gadu laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu