Pieejama plaša dzemdes kakla vēža profilakse

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

25. - 31.janvāris ir Eiropas dzemdes kakla vēža profilakses nedēļa. Šis būs jau ceturtais gads, kad to atzīmējam arī Latvijā.

Šajā laika posmā dzemdes kala vēža profilakses jomā Latvijā ir notikušas būtiskas pārmaiņas - kopš 2009.gada ir ieviests organizētais dzemdes kakla vēža skrīnings un šogad tiks uzsākta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija valsts programmas ietvaros. Tas, cik šie pasākumi būs efektīvi un visaptveroši, vairs nav atkarīgs no lēmumu pieņēmēju un finansētāju politiskās gribas, bet gan no pašām sievietēm, portālu «Apollo» informēja Dace Zaldāte, Biedrības «Papardes zieds» sabiedrisko attiecību speciāliste..

Nedēļas mērķis ir rosināt sievietes aizdomāties, kā viņas pašas, izmantojot visaptverošas profilakses iespējas (valsts apmaksāto skrīniga programmu un vakcināciju) var pasargāt sevi un savas meitas no saslimšanas ar dzemdes kakla vēzi. Šī iemesla dēļ par nedēļas moto izraudzīts aicinājums: «Iesaistes! Pasargā sevi jau šodien!»

Ginekologu un Dzemdniecības speciālistu asociācijas valdes locekle, Dr. Med. Ilze Vīberga ar gandarījumu atzīst: «Šobrīd Latvijā ir ieviesti abi dzemdes kakla profilakses veidi, kas nākotnē varētu būtiski samazināt saslimstību ar dzemdes kakla vēzi, kas mazajā Latvijā šobrīd ir nepiedodami augsta - ik mēnesi no jauna vidēji tiek atklāti 20 saslimšanas gadījumi, bet vidēji desmit sievietes no šīs slimības mirst. Saslimstība ar dzemdes kakla vēzi pēdējo desmit gadu laikā Latvijā pieaugusi par 20%.»

Pirmā gada laikā sieviešu atsaucība uz aicinājumu veikt dzemdes kakla vēža skrīningu kopumā ir vērtējama kā nepietiekama - vidēji 13,2%, tomēr tā, ir augstāka, nekā pirms organizētā dzemdes kakla vēža skrīninga ieviešanas. Salīdzinājumam, 2005.gadā brīvprātīgā skrīninga apstākļos aptvere nepārsniedza 9,6%.Nepietiekamā atsaucība tiek skaidrota ar sliktu sieviešu informētību un skrīninga nozīmes neizpratni.

SIA «Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca» metodiskās vadības kabineta vadītāja Dr. Med. Ludmila Eņģele stāsta, ka sievietes nesaprot saņemtās vēstules tekstu un jēgu: «Ir gadījumi, kad laboratorija saņem nosūtījumu skrīninga izmeklējumam stipri saburzītu vai pat salīmētu no atsevišķiem gabaliem. Arī vēstules satura izklāsts ir sarežģīts un slikti saprotams, turklāt prasa labas latviešu valodas zināšanas.» Tādēļ īpaši priecē vienošanās, kas tika panākta tikšanās laikā ar veselības ministri, profesori Baibu Rozentāli, šā gada 20.janvārī, par teksta tulkojuma nodrošināšanu angļu un krievu valodās šī gada uzaicinājuma vēstulēs.

Dzemdes kakla vēža attīstības riskam ir pakļautas gan jaunas, gan arī vecākas sievietes - ar to izraisošajiem cilvēka papilomas vīrusa onkogēnajiem tipiem pirmreizēji vai atkārtoti var inficēties ikviena sieviete neatkarīgi no vecuma un iedzimtības, ja vien viņai ir dzimumattiecības, Inficēšanās risks sākas jau ar pirmajām attiecībām, un tieši jaunu meiteņu/sieviešu vidū šī vīrusa onkogēno tipu sastopamība ir visaugstākā. Diemžēl nepārejošas infekcijas risks pieaug līdz ar gadiem, tāpēc ir svarīgi, lai sievietes jebkurā vecumā censtos sevi profilaktiski pasargāt no šīs slimības un laicīgi meklētu ārsta palīdzību un padomu.

Latvija arī līdzīgi vairumam Eiropas valstu, ir atradusi iespēju uzsāk valsts apmaksātu 12 gadus vecu meiteņu vakcināciju. Latvijā tā būs pieejama no šā gada 1.septembra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu