Dāvis: no 1.maija jārēķinās ar vismaz 30% dabasgāzes cenu pieaugumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijai no 1.maija jārēķinās ar vismaz 30% dabasgāzes cenu pieaugumu, tostarp akcīzes nodokļa piemērošana gāzei tās cenu palielinās vidēji par 8%, intervijā «Dienas Bizness» norāda «Latvijas Gāze» (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis.

Dabasgāzes cenas palielināsies līdz ar Eiropas ekonomikas atveseļošanos. «Eiropā pamazām beidzas ekonomiskā krīze, strauji pieaugs naftas produktu patēriņš, līdz ar to arī gāzes cena, jo to nosaka cena par naftas barelu. Mums, visticamāk, krīze nebeidzas, nu, ko lai dara? Pēc kādas formulas aprēķina gāzes cenu Eiropai, pēc tādas arī mums,» sacīja Dāvis.

«Savā budžetā pieņemu, ka gāze pavasarī maksās 150 latus kubikmetrā (Ls/m3). Gāzes cenu rēķina pret naftas, mazuta un dīzeļdegvielas cenu. Gāze parasti maksā 15-20% zem mazuta cenas, bet mazuta un naftas cenu attiecība ir 1:5 vai 1:4,» - tā Dāvis.

Pēc viņa teiktā, neko šajā rēķinā precīzi nevar pateikt. «Pēc šī mana pieņēmuma, dabasgāzes gala tarifi no 1. maija Latvijā varētu būt no 191,53-431,63 Ls/tūkst. m3. Šajā rēķinā ir ieskaitīts arī jaunais akcīzes nodoklis,» norāda Dāvis.

Viņš sacīja, ka akcīzes nodokļa piemērošana dabasgāzei vidēji paaugstinās gāzes tarifus par 8%.

Viņš gan atzina, ka gāzes cenu kāpums pavasarī par 30% nav pilnīgi drošs. «Nekas nav drošs. Naftas cenas lēcienus neviens nevar droši prognozēt, tāpat kā OPEC rīcību. Parasti pavasarī apkures sezona iet uz beigām, nafta paliek lētāka, sākot ar aprīli, maiju, jūniju. Pēc tam no jūlija līdz oktobrim sāk iepirkt rezerves. Tagad daudzi sabūvējuši sev mazuta un naftas krātuves, līdz ar to visi cenšas iepirkt naftas produktus pavasarī, maksājot lēti, un oktobrī pārdod par 30% dārgāk. Tas viss ir bizness,» «Dienas Biznesam» sacīja Dāvis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu