Latvija uzņems Gvantanamo ieslodzīto. Viņš dzīvos brīvībā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Latvija atsaukusies ASV lūgumam uzņemt vienu Gvantanamo cietuma ieslodzīto, par to īpašā preses konferencē pēc valdības sēdes slēgtās daļas žurnālistiem paziņoja ārlietu ministrs Māris Riekstiņs (Tautas partija). [Pievienotas pēdējās trīs rindkopas].

Kā portālam «Apollo» norādīja Ārlietu ministrijas Preses dienestā, Eiropas Savienības valstis un, tajā skaitā, Latvija ir apsveikusi un politiski atbalstījusi ASV prezidenta Baraka Obamas lēmumu slēgt Gvantanamo ieslodzījuma nometni.

ES ir izrādījusi solidaritāti un vairākas ES valstis ir jau uzņēmušas savā teritorijā Gvantanamo ieslodzījuma nometnes aizturētās personas. Latvijas valdības lēmums vēlreiz praksē apliecina vēlmi stiprināt stratēģisko partnerību ar ASV un gatavību īstenot vienotu un solidāru ES politiku, «Apollo» pavēstīja Ārlietu ministrijā.
 
ASV izmeklēšanas procesā pret aizturēto nav tikušas izvirzītas apsūdzības par iesaisti teroristiskās aktivitātēs. Viņš pieder pie tās aizturēto kategorijas, kura neradot draudus sabiedrībai. ASV un Latvijas atbildīgie dienesti ir rūpīgi izvērtējuši aizturētās personas lietu.

Ārlietu ministrija norāda, ka šī persona neradīs draudus Latvijas iedzīvotāju drošībai. Aizturētais ir persona no Centrālāzijas reģiona, kas ir veicinošs faktors integrācijai un adaptācijai Latvijā. Latvija ir saņēmusi aizturētās personas rakstisku iesniegumu, kurā tiek izteikta gatavība un interese tikt izmitinātam Latvijā, kā arī integrēties, mācīties valodu un ievērot Latvijas likumus. Šīs personas uzņemšana Latvijā notiks saskaņā ar nacionālajiem normatīvajiem aktiem un starptautiskajām normām. 

Arī Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) informēja, ka Drošības policija šo personu ir izpētījusi, intervējusi, un pārliecinājusies, ka viņš nerada draudus Latvijai.

Vīrietim tiks piešķirts bezvalstnieka statuss, un viņš pastāvīgi paliks drošības iestāžu uzmanības lokā. Šī persona dzīvos brīvībā. Personai tiks sagatavota programma, kas palīdzēs adaptēties Latvijā.

Bijušais Gvantanamo ieslodzītais ir Uzbekijas pilsonis, kurš aizturēts pierobežā ar Pakistānu, un nav datu, ka viņš varētu būt iesaistīts terorismā, bet drīzāk «savas muļķības pēc savervēts», aģentūru LETA informēja avots iekšlietu un aizsardzības struktūrās.

Latvija Uzbekijas pilsoņa uzņemšanu pētījusi jau gandrīz gadu, un viņa ierašanās neradot mūsu valstij nekādu apdraudējumu.

Pēc neoficiālas informācijas, bijušajam ieslodzītajam tiks nodrošināta dzīvesvieta, bet tā netiks piešķirta viņam īpašumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu