Vēlēšanām partijām būs jāpiesaka divreiz vairāk kandidātu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

10.Saeimas vēlēšanām, kad deputāta kandidātu var pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā, partijām būs jāpiesaka kopumā divreiz vairāk kandidātu - 115 deputātu kandidāti, ja saraksts tiks iesniegts visos piecos vēlēšanu apgabalos, aģentūra LETA uzzināja Centrālajā vēlēšanu komisijā.

9.Saeimas vēlēšanām tika iesniegti 19 kandidātu saraksti, kuros bija iekļauti 1024 deputātu kandidāti. Līdz ar to vidējais kandidātu skaits sarakstā bija 54 kandidāti. Tajā pašā laikā 9.Saeimas vēlēšanās bija kandidātu saraksti, kuros bija pieteikts tikai viens kandidāts visos vēlēšanu apgabalos, piemēram, «Māras zeme». Savukārt vislielākais pieteikto kandidātu skaits bija apvienības «Tēvzemei un brīvībai»/LNNK sarakstā - 89, «Jaunā laika» un Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas sarakstā - katrā 86 kandidāti, «Saskaņas centra» sarakstā - 84 kandidāti. Tautas partijai bija 65 kandidāti.

Attiecībā uz deputātu kandidātu skaitu, ko varēs pieteikt 10.Saeimas vēlēšanām, šobrīd spēkā ir tas pats nosacījums, kas 2006.gada Saeimas vēlēšanās. Tas ir, kandidātu sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars uzskata, ka šobrīd, kad spēkā ir nosacījums, ka kandidātu drīkst pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā, nevis visos vēlēšanu apgabalos, kā tas bija līdz šim, rezerves kandidāti ir zaudējuši aktualitāti un no šī nosacījuma varētu atteikties. Iepriekš tas bija svarīgi, jo pastāvēja risks, ka mazākajos vēlēšanu apgabalos, kāda ir, piemēram, Zemgale vai Kurzeme, sarakstā, kas ieguvis vietas parlamentā, varētu pietrūkt kandidātu, jo daļa kandidātu, kas tika pieteikti arī mazajos apgabalos, Saeimā tika ievēlēti no lielajiem vēlēšanu apgabaliem, piemēram, Rīgas vai Vidzemes.

To, cik deputātu kandidāti būs jāievēl katrā no pieciem vēlēšanu apgabaliem 10.Saeimas vēlēšanās, CVK aprēķinās Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajā kārtībā - proporcionāli vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas - 1.jūnijā.

Salīdzinājumam var minēt, ka 9.Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā bija jāievēl 29 deputāti, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 26 deputāti, Latgales vēlēšanu apgabalā - 16 deputāti, Zemgales vēlēšanu apgabalā - 15 deputāti un Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 14 deputāti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu