Foto: svetkudarbnica.lv

Filcēšana – vilnas velšana ir rokdarbu metode vilnas šķiedras apstrādei. Pēdējā laikā rokdarbu un audumu veikalos var redzēt nelielus maisiņus ar materiālu dažādās krāsās, kas atgādina vati. Šī ir aitas vilna, kas tiek izmantota filcēšanai.
Filcēšanai nepieciešama vilna, speciālās filcēšanas adatas un pamatne – filcēšanas švamme vai iesākumā noderēs auto mazgājamā švamme.
Veikalos nopērkamā vilna ir gan rupjāka, gan smalkāka. Latvijas aitu vilna ir rupjāka, kas vairāk piemērota lielu formu darbiem – rotaļlietām, čībām, somām. Savukārt Merino šķirnes aitu vilna ir smalka un piemērota smalkiem rokdarbiem. Pirms vilnas iegādes iesakām aptaustīt, lai gala rezultāts atbilst vēlamajam, jo nelielas formas darbiņš no rupjas vilnas var neizdoties.
Filcēšanas adatas iedalās smalkajās un rupjajās adatās, ko raksturo atskabargu daudzums adatā, kas sausajā filcēšanā nodrošina vilnas savelšanu. Veikalos pieejamas arī vairākas apvienotas adatas. Filcēšanā izmanto divas pamata metodes – sauso un slapjo filcēšanu.
Sausajā filcēšanā darināmā priekšmeta formu veido, sausu šķiedru durstot ar filcēšanas adatu, līdz tā ieņem vēlamo formu. Šeit pamatprincips ir vienkāršs – jo ilgāk vilnu apstrādā ar adatu, jo vilna kļūst blīvāka un priekšmets samazina izmēru.
Slapjajā filcēšana: no vilnas izveido vēlamo formu, ja vēlas, apstrādā ar adatu. Pēc tam izmērcē siltā ziepju, šķidrā mazgāšanas līdzekļa ūdenī  un ar rokām vai izmantojot palīgrīkus veļ, līdz sasniegts cerētais rezultāts.
Šoreiz apskatīsim soli pa solim, kā strādāt sausā filcēšanas tehnikā. Materiāls tapis sadarbībā ar [s:31506]

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp