Zatlers lēmumu par alkohola tirgošanas aizliegumu pieņems līdz sestdienai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien speciāli sasauktā sanāksmē Valsts prezidenta padomnieki uzklausīja visu ieinteresēto pušu viedokļus par grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas liedz Zinību dienā, 1.septembrī, tirgot alkoholu.

Prezidents šodien savu viedokli nepauda, vien uzklausīja visas ieinteresētās puses.

Prezidentam lēmums par likuma grozījumu izsludināšanu vai likumprojekta atgriešanu Saeimā jāpieņem līdz sestdienai, 6.martam.

Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis pēc tikšanās teica, ka ir svarīgi sekot Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem ierobežot alkohola pieejamību bērniem un jauniešiem.

Kā piemēru viņš minēja Vankūveras olimpisko spēļu noslēgumu, kad svētdien nebija iespējams nekur iegādāties nekādus alkoholiskos dzērienus. "Un neviens neiebilda, ka tirgotāji zaudē ienākumus, bet visi apzinājās, ka Vankūveras pašvaldības pieņemtais lēmums ir jārespektē. Pasaulē ir piemēri, kad alkohola tirdzniecība ir aizliegta konkrētās dienās un stundās, tāpēc uzskatu, ka arī Latvijai vajadzētu sekot šiem piemēriem un Zinību dienā tomēr nevajadzētu tirgot alkoholu, lai izvairītos no situācijām, kad simtiem bērnu nonāk slimnīcās ar alkohola saindēšanos," sacīja Apinis.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste minēja trīs argumentus, kādēļ šāds ierobežojums tomēr nebūtu pieļaujams.

Pirmkārt, asociācija ir parēķinājusi, ka viena Vecrīgā strādājoša uzņēmuma zaudējumi dienā būtu 500 lati. Ņemot vērā, ka uzņēmējiem palielinās nodokļu slogs, tie ir lieli zaudējumi. Graikste norādīja arī uz to, ka restorāni un viesnīcas ir rezervētas jau pašlaik un pusdienās ir paredzēts pasniegt alu vai vīnu. Tā kā nav paredzēti pārejas noteikumi, tad uzņēmēji ir kļuvuši par šī likuma ķīlniekiem.

"Mūsu nozare ir sociāli atbildīga, jo mēs jau pašlaik esam ieviesuši vairākus ierobežojumus, proti, klientiem un darbiniekiem ir aizliegts smēķēt telpās, pirms Jāņiem mēs esam organizējuši reklāmas, kampaņas, lai autovadītāji nesēstos pie stūres dzērumā, un arī nākotnē turpināsim šo praksi," sacīja Graikste.

Kā ziņots, Valsts prezidenta kanceleja ir saņēmusi Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas lūgumu neizsludināt Saeimā pieņemtos grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz Zinību dienā, 1.septembrī, aizliegt tirgot alkoholu.

Šodien uz sanāksmi ar Valsts prezidenta padomniekiem tika aicināti Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāvji, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP), Saeimas deputāte Sarmīte Ķikuste (JL), ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš, Izglītības un zinātnes ministrijas Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta direktors Jānis Gaigals, Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmuma dienesta, kā arī Rīgas Pašvaldības policijas pārstāvji, tostarp Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs.

LETA jau ziņoja, ka prezidents iepriekš solījis rūpīgi izvērt lēmumu, vai izsludināt 25.februārī Saeimā pieņemtos likuma grozījumus.

"Pašlaik izskatās, ka Saeimas deputāti netic, ka Latvijā tiek ievērots likums, ka nepilngadīgajiem nedrīkst pārdot alkoholu nevienā dienā," iepriekš sacīja Zatlers un piebilda, ka par to liecina šie likuma grozījumi.

Kā ziņots, Zinību dienā, 1.septembrī, tomēr nebūs atļauts tirgot alkoholu, - paredz Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Minētā norma nozīmē, ka alkoholu 1.septembrī nevarēs iegādāties ne tikai veikalos, bet arī kafejnīcās un restorānos.

Priekšlikuma autore aizliegumam Zinību dienā tirgot alkoholu Ķikuste debatēs uzsvēra, ka "mēs esam spēruši vienu nelielu soli alkohola tirdzniecības ierobežošanai, es esmu pārliecināta, ka ļoti daudzi vecāki atbalstīs dienu bez alkohola un rādīs piemēru saviem bērniem tieši Zinību dienā, 1.septembrī".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu