SVF: Latvijas ekonomika sāk izkļūt no zemākās fāzes

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas ekonomika sāk izkļūt no zemākās fāzes, taču atveseļošanās tajā pagaidām nav sākusies, pirmdien paziņoja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

«[Latvijas] varas institūcijas ir uzlabojušas [SVF apstiprinātās] programmas īstenošanu, jo sevišķi attiecībā uz fiskālo politiku,» sacīts SVF ziņojumā par otro pārskata misiju, kas notika saskaņā ar Latvijas un SVF noslēgto aizdevuma līgumu.

SVF secina, ka apņēmīgie centieni īstenot programmu, kā arī globālās ekonomikas atveseļošanās ir vairojuši uzticību Latvijai un samazinājuši riskus finanšu tirgos, tomēr sarežģītā ekonomiskā situācija un rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas rada būtisku apdraudējumu turpmākām reformām.

Pēc SVF uzskata, augošā bezdarba dēļ Latvijā ir pieaugusi sociālā spriedze, pastiprinot risku, ka notiks populistiska vēršanās pret fiskālās taupības programmu, un apgrūtinot jaunu strukturālo reformu plānošanu pirms vēlēšanām.

«Pirms 2010.gada vēlēšanām būs izšķirīgi nozīmīgi izvairīties no nodokļu samazinājumiem vai tēriņu palielinājumiem, jo tas tikai vairotu nepieciešamību vidēja termiņa perspektīvā īstenot turpmākus [izdevumu konsolidācijas] pasākumus un apdraudētu pēdējā laikā notikušo stabilizāciju finanšu tirgos,» brīdina SVF.

Arī Latvijas banku sektorā joprojām saglabājas ievainojamība, jo palielinās slikto kredītu apmērs un finansējumu resursi, sevišķi no ārzemēm, ir nonākuši zem spriedzes, radot spiedienu uz kapitālu un likviditāti, kas savukārt bankām rada nevēlēšanos atjaunot kreditēšanu, norāda SVF, piemetinot, ka progress lielāko valsts banku restrukturizācijā ir lēns.

Turklāt saglabājas saspīlējums Latvijas valdošajā koalīcijā, un tās lielākā dalībniece Tautas partija ir publiski apšaubījusi vairākas sadaļas SVF un Latvijas valdības noslēgtajā nodomu vēstulē, secina SVF.

2008.gada nogalē Latvija vērsās pie starptautiskajiem aizdevējiem, tostarp SVF, ar lūgumu piešķirt līdzekļus, lai palīdzētu stabilizēt makroekonomisko situāciju valstī. Starptautiskie aizdevēji vienojās aizdot līdz 7,5 miljardiem eiro. Līdz šim Latvija no SVF 1,7 miljardu eiro lielās daļas aizdevumā saņēmusi miljardu eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu