«Skanstes virsotņu» trešās mājas būvniecību atsāks šogad

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Būvniecības uzņēmums «Merks» šogad atsāks dzīvojamā kompleksa «Skanstes virsotnes» trešās mājas būvniecību, intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja «Merks» valdes priekšsēdētājs Ivars Geidāns.

Kompleksā «Skanstes virsotnes» sākotnēji bija iecerētas četras dzīvojamās augstceltnes. Kā skaidro Geidāns, situācijai ekonomikā un nekustamā īpašuma tirgū pasliktinoties, «Merks» «diezgan ātri reaģējis», divu māju būvniecību pabeidzot pilnībā, lai to dzīvokļus varētu pārdot, bet trešās un ceturtās ēkas celtniecību apturot «līdz labākiem laikiem». «Šogad trešās mājas būvniecību noteikti atsāksim,» saka būvnieks.

Raksturojot būvniecības atsākšanas priekšnoteikumus, Geidāns norāda, ka kopš 2009.gada otrās puses dzīvokļu pārdošanas apjoms pirmajās divās kompleksa mājās katru mēnesi ir palielinājies.

«No dzīvokļu pārdošanas viedokļa pagājušā gada aprīlis, maijs «Skanstes virsotnēs» bija tukši mēneši. Pircēju aktivitāte atsākās augustā un septembrī, kad mēs jau pārdevām desmit līdz 15 dzīvokļus mēnesī. Augšupejoša tendence saglabājās līdz decembrim, kad pārdevām 23 dzīvokļus. Arī šā gada janvārī pārdevām daudz dzīvokļu - 18, bet neliels kritums bija vērojams februārī,» sacīja «Merks» vadītājs.

«Esam aprēķinājuši, ka, saglabājoties šādam pārdošanas tempam, gada beigās mums vairs nebūs dzīvokļu, ko piedāvāt, tādēļ bija jāpieņem lēmums par trešās mājas būvniecības turpināšanu,» skaidro Geidāns.

Raksturojot dzīvokļu pircējus, būvnieks norāda, ka «pamata pircējs ir tāds, kam ir nauda un reāla nepieciešamība pēc mājokļa». Janvārī dzīvokļus iegādājušies deviņi Krievijas pilsoņi, taču tā neesot masveida parādība. «Pamatā tomēr pērk vietējie iedzīvotāji un savām vajadzībām,» saka Geidāns.

Viņš arī apgalvo, ka palielinājies pircēju skaits, kas dzīvokļu iegādei izmanto bankas aizdevumu. «Bankām pārmet, ka tās nefinansē mājokļu iegādi. Tā tiešām bija vēl vasarā. Piemēram, 90% mūsu klientu par dzīvokļu iegādi norēķinājās bez banku palīdzības. Taču tagad aina ir mainījusies - aptuveni 30% mūsu dzīvokļu pircēju ir saņēmuši kredītu bankā, tādēļ bankām vairs nevar pārmest, ka tās nemaz nefinansē darījumus,» norāda Geidāns.

Pilnu intervijas tekstu var lasīt biznesa portāla «Nozare.lv» sadaļā «Viedokļi, intervijas».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu