«Ober Haus»: tirdzniecības platības Vecrīgā zaudē savu pievilcīgumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Brīvās tirdzniecības platības turpina pieaugt par spīti nomas maksu samazinājumam, liecina «Ober Haus» veidotais «Nekustamā Īpašuma Tirgus Apskats 2010 - Latvija».

2009. gadā vienīgais projekts, kas ienācis tirgū, bija «Rīga Plaza» un tas papildināja jau esošo 769 000 kv.m. tirdzniecības platību tirgu par 50 000 kv.m. 2010. gada pirmajā ceturksnī sagaidāma Galerijas Patollo atklāšana ar kopējo platību 50 000 kv.m. un 36 000 kv.m. tirdzniecības platībām . Tirdzniecības apgrozījuma samazinājums spiedis aizvērt vairākus mazus tirdzniecības objektus pilsētas centrā un pat ietekmējis dažas lielākas tirdzniecības kompānijas, galvenokārt citās Latvijas pilsētās, piemēram, Latvijas tirgu ir pametis igauņu lielveikalu tīkls «Selver».

Veiksmīgākie tirdzniecības centri ir gandrīz pilnībā aizpildīti. Tādos centros kā «Domina», «Alfa», «Spice» un «Galerija Centrs», brīvu vietu nav. Šādos tirdzniecības centros nav problēmu ātri nomainīt nomniekus. Vidēja izmēra tirdzniecības centros, tādos kā «Origo», «Dole», «Sky&Moor», «Olympia», ir līdz 20% brīvu platību. Arī jaunatklātajā, vēl ne tik populārajā «Rīga Plaza» ir vairāk brīvu tirdzniecības vietu kā tajos centros, kas ir jau nostiprinājušies tirgū.

Mazumtirdzniecības apgrozījuma samazinājuma ietekmē palielinās brīvo tirdzniecības platību apjoms. Kompānijas ir spiestas izvērtēt savas iespējas un meklēt lētākas tirdzniecības vietas vai pamest tirgu. Jaunas kompānijas tirgū ienāk ļoti gausi.

Vēsturiski pieprasītākās tirdzniecības ielas Vecrīgā un pilsētas centrā ir zaudējušas savu pievilcīgumu. Tikai populāri zīmoli var atļauties paturēt savas tirdzniecības platības šādās vietās. 2010. gada sākumā brīvo tirdzniecības vietās vietu īpatsvars uz Rīgas centra galvenajām ielām bija 25%.

Sakarā ar panīkumu mazumtirdzniecībā, 2009. gadā nomas maksas samazinājās par 50%. Rīgas centrā nomas maksas ir 8 - 25 EUR/m2. Ekskluzīvajā Vecrīgā tirdzniecības platību nomas maksas ir 10 - 35 EUR par kv.m. Lielu platību (1 000 kv.m.) nomas maksas tirdzniecības centros sākas no 5 EUR par kv.m., vidēju telpu (150 - 300 kv.m.) nomas maksas svārstās no 7 - 20 EUR par kv.m., bet mazu telpu (zem 100 kv.m.) nomas maksas ir no 25 līdz 40 EUR par kv.m. Tipiskā nomas maksa enkurnomniekiem, kā, piemēram, lielveikaliem, ir 5 līdz 6 EUR m2. 2009. gada beigās apsaimniekošanas izmaksas galvenajos tirdzniecības centros svārstījās no 5 līdz 7 m2 par 100 kv.m. lielām veikala telpām.

Nomas maksas parasti tiek piesaistītas eiro, bet tiek indeksētas ar vietējo inflācijas līmeni. Parasti īpašnieki paši, nevis nomnieki, maksā nekustamā īpašuma nodokli. Nomas maksa no apgrozījuma ir vairāk izplatītas Latvijā kā citās Baltijas valstīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu