NBA: valdībai līdz 19. aprīlim jāizlemj par LNB tupmāku būvniecību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvdarbu izpildītāji «Nacionālā Būvkompāniju apvienība» (NBA) aicina atbildīgās amatpersonas pieņemt lēmumu par tālāko būvniecības scenāriju līdz 19. aprīlim. Pretējā gadījumā jaunās ēkas nodošana likumā paredzētajā termiņā ir apdraudēta jebkurā gadījumā.

Atkārtoti izskatot būvdarbu veikšanas plānu, NBA eksperti apstiprinājuši jau iepriekš izteiktās prognozes: gadījumā, ja valdība ar būvdarbu scenārija izvēli kavēsies ilgāk par četrām nedēļām, tad uz 2014. gadu, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, «Gaismas pili» nebūs iespējams pabeigt un sagatavot atvēršanai jebkurā gadījumā.

Pat ja valdība lems par labu ekonomiskajam scenārijam un projekta realizācijai nepieciešamos līdzekļus atvēlēs tikai 19. aprīļa, «Gaismas pils» būvniecību nebūs iespējams pabeigt līdz likumā noteiktajam termiņam.

NBA pārstāvji to skaidro ar būvdarbu tehnisko procesu plānošanu, kas šāda mēroga projektiem notiek pat vairākus gadus uz priekšu.

«Lai gan mēs pēc iespējas izmantojam Latvijā ražotus materiālus, atsevišķi izstrādājumi, piemēram, stikls, tomēr ir jāpasūta ārvalstīs. Tas vienkārši fiziski nebūs iespējams - pasūtīt, piegādāt un iestrādāt projektā šos materiālus līdz paredzētajam termiņam, pat ja valsts atvēlēs nepieciešamos līdzekļus,» izveidojušos situāciju komentē būvdarbu projekta vadītājs Valdis Koks.

«Šīs četras nedēļas ir pēdējais brīdis valdībai izšķirties – pieņemt ekonomisko scenāriju, kas ļaus valstij izmantot būvnieku piešķirtās atlaides un maksimāli efektīvi izlietot projektā ieguldītās investīcijas, ņemot vērā, ka būvniecības izmaksas Latvijā janvārī jau pakāpās par 2,5%, vai tomēr izvēlēties lēnākas būvniecības scenāriju, kas pēc šī brīža aplēsēm projektu sadārdzinās par 17  vai vairāk miljoniem latu un atkal būs jāstrādā inflācijas apstākļos,» norāda NBA padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns. Viņš uzsver, ka NBA gatavi strādāt jebkurā gadījumā, taču tuvākā mēneša laikā lēmums ir jāpieņem, pretējā gadījumā šādas vilcināšanās sekas būs neatgriezeniskas.

LNB projekta īstenošanas uzraudzības padome finanšu ministra Eināra Repšes (JL) vadībā 27. janvārī uzdeva Kultūras ministrijai izstrādāt un iesniegt izskatīšanai valdībā divus detalizētus scenārijus. Pirmais jeb ekonomiskais scenārijs paredz projektu īstenot līdz 2012. gada 18. novembrim, nodrošinot ievērojamu projekta īstenošanas kopējo izmaksu ekonomiju. Īstenojot šo variantu tiek maksimāli izmantota šā brīža situācija būvniecības tirgū, kad izmaksas darbaspēkam, materiāliem un mehānismiem turpina samazināties. Tādējādi šis ir vērtējams kā valstij un nodokļu maksātājiem ekonomiski un finansiāli izdevīgākais variants, kas nodrošina projekta realizāciju LNB projekta īstenošanas likumā noteiktajos termiņos.

Ekonomiskā scenārija īstenošana dod iespēju LNB ēkas darbību uzsākt 2013.gada 4. ceturksnī, nodrošinot Rīgas kā Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2014.gadā un Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē 2015.gadā pienācīgu pārstāvniecību.

Otrais jeb ilgstošās realizācijas scenārijs analizē variantu, ja LNB ēkas būvniecības termiņš tiktu pagarināts līdz 2014. gada pirmajam ceturksnim. Termiņa paildzināšana vienlaikus arī sadārdzinātu LNB projekta īstenošanu pat līdz 17,3 miljoniem latu, neskaitot nākotnes inflācijas riskus. Šādā gadījumā tiktu samazināta šobrīd būvizmaksu indeksācijas (deflācijas) rezultātā radusies labvēlīgā ietekme uz līguma cenu, tādējādi tas vērtējams kā valstij un nodokļu maksātājiem ekonomiski neizdevīgs risinājums.

Turklāt būtu nepieciešams izdarīt grozījumus LNB projekta īstenošanas likumā, pagarinot likumā noteikto LNB projekta īstenošanas termiņu, un LNB ēkas darbība labākajā gadījumā tiktu uzsāka tikai 2014.gada 4. ceturksnī, līdz ar to nebūs pilnvērtīgi nodrošināta Rīgas kā Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2014.gadā pārstāvniecība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu