Kā Lieldienās nepārēsties

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Lieldienas ir īpašs laiks, ko pavadīt kopā ar ģimeni un draugiem. Tām raksturīgas daudz un dažādas aktivitātes gan ārā, gan telpās – mēs šūpojamies, gatavojam un krāsojam olas, daudzām ģimenēm ir pat savas īpašas Lieldienu tradīcijas, piemēram, olu slēpšana un to meklēšana, citas ģimenes izvēlas apmeklēt dažādus publiskos pasākumus, kur iemēģina roku olu ripināšanā un iesaistās citās Lieldienu aktivitātēs.

Īpaša vieta Lieldienu svinībās atvēlēta arī ēdienam, jo tas ir grūti iedomājams bez vārītām olām – senie latvieši tās sāka pietaupīt jau labu brīdi pirms Lieldienām. Tomēr olas nebūt nav vienīgais Lieldienu ēdiens. Agrāk latvieši visbiežāk deva priekšroku tam, kas bija saglabājies no ziemas krājumiem. Iecienīti bija  diedzētie graudi, kartupeļi, svaigi kāposti, putraimi un grūbas, žāvētas vai kūpinātas zivis, dažādi ievārījumi, bērza sulas (ja vien bija pieejamas), auksts cūkas vai teļa cepetis.

Daudzas no šīm lietām Lieldienās mēs vairs neēdam, jo īpaši putras un diedzētos graudus, kas pavisam noteikti pazuduši no mūsu svētku galdiem.  Mūsdienās priekšroku dodam tam, kas mums ir pieejams – cepam dažādas kūkas un kēksus, gatavojam samērā treknus salātus ar krējumu un majonēzi, daudzās mājās par Lieldienu neatņemamu sastāvdaļu kļuvuši speķa pīrādziņi. Katrā ziņā šajā laikā mēs cenšamies izvēlēties ēdienu, kas atšķiras no mūsu ikdienā gatavotā, jo vēlamies padarīt svētkus īpašus visai ģimenei.

«Daudzi cilvēki izvēlas treknus ēdienus un pēc svētkiem izjūt vainas izjūtu par apēstā ēdiena daudzumu un kvalitāti,» skaidro Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs. «Svarīgi ir saprast, ka mēs varam daudz ko darīt, lai nejustu nevajadzīgu vainas izjūtu – pirmkārt, izmantot izdevību izkustēties un pavadīt laiku ar ģimeni svaigā gaisā. Otrkārt – gatavot tradicionālos ēdienus, veikt nelielas, bet veselīgas izmaiņas to sastāvā, nezaudējot ēdiena pamatgaršu. Ievērojot šos divus priekšnoteikumus, jūs ne tikai izbaudīsiet svētkus, bet arī parūpēsieties par savu un savas ģimenes veselību!"

Viena no nelielajām izmaiņām, ko varam veikt mūsu uzturā, ir tauku izvēle. Kā zināms, tauki ir neatņemama mūsu uztura sastāvdaļa, kas palīdz ādai būt veselīgai, turklāt ir nepieciešami vitamīnu A, D un E uzņemšanai.  Turklāt mūsu organisma normālai funkcionēšanā taukiem jāveido 30% no mūsu uzņemtā uztura. Tikai jāatceras, ka mums bieži pietrūkst «labie», nevis «sliktie» tauki – mums nepieciešamas neaizvietojamās taukskābes, jo tās mūsu ķermenis pats neražo.  Tās mēdz arī dēvēt par polinepiesātinātajām taukskābēm un tās ir atrodamas gan jūras zivīs, gan olas dzeltenumā, gan augu eļļās un no tiem pagatavotos produktos, tajā skaitā arī kvalitatīvā margarīnā.

«Mūsu organismam neaizvietojamās taukskābes ir ļoti vajadzīgas,» uzsver Andis Brēmanis: «Tām ne tikai ir nozīmīga loma šūnu atjaunošanas procesā, bet tās nodrošina arī normālu smadzeņu darbību, mentālo attīstību, tāpat labvēlīgi ietekmē holesterīna līmeni asinīs, to pazeminot, tādējādi samazinās sirdstrieku un asinsvadu saslimšanas risks.«

Lai Lieldienas būtu veselīgākas mums visiem, pavadīsim tās ģimenes vai draugu lokā, izvēloties un gatavojot ēdienus no veselīgākām sastāvdaļām. Tāpat vērts atcerēties, ka svētku prieks ne vienmēr ir dārgs, Lieldienu laikā iespējams atrast tik daudz iespēju, kā jauki pavadīt laiku kopā ar savu ģimeni, par to neiztērējot lielus naudas līdzekļus.

Vienkāršas idejas ēdienu kvalitātes uzlabošanai:

Treknu gaļas produktu vietā labāk izvēlēties vistas gaļu, tādējādi samazinot «slikto» (piesātināto) tauku daudzumu uzturā. Kā pierādījuši dažādi pētījumi, pārmērīgs «slikto» tauku patēriņš negatīvi ietekmē holesterīna līmeni, pakļaujot cilvēku sirds slimību riskam.

Gatavojot ēdienu, tauku vietā izmantojiet rapšu vai saulespuķu eļļu. Regulāri to mainiet (necepiet ēdienu vienā eļļā neskaitāmi daudz reižu, jo eļļa nemitīgas karsēšanas rezultātā zaudē savu uzturvērtību);

Pamēģiniet mājās izdiedzēt graudus, tādējādi varēsiet gatavot veselīgus salātus ar eļļu, turklāt papildu uzņemt arī tik nepieciešamos vitamīnus.

Gatavojot desertus, smērējot uz maizītes vai cepot savus mīļākos ēdienus, pamēģiniet sviesta vietā izvēlieties margarīnu. Kvalitatīvs margarīns nodrošina pareizo daudzumu neaizvietojamo taukskābju un daudzu tradicionālo ēdienu gatavošanā var aizvietot sviestu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu