Erotiskas ainas fotogrāfiskajā īstenībā. Saruna ar Gunāru Bindi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunārs Binde.

Viena no Gunāra Bindes galvenajām tēmām viņa fotogrāfijā vienmēr ir bijusi sieviete. Binde ne tikai izjūt un attēlo sievietes  ķermeņa  formas skaistumu, ieliekot savā fotogrāfijā stāstu  par  maigumu un noslēpumu, bet  iestudē modeli fotogrāfiski nosacītā uzstādījumā, veidojot savu - jaunu tēlu sistēmu un jaunus spēles noteikumus uztverei.

Binde ar materiālu strādā  kā dzejnieks, kas savā neremdināmajā mīlestībā nebeidz sievieti mīlēt ar vai bez krunkām. Fotogrāfija Bindi interesē  ne vien kā apstādināts  foto mirklis, bet gan kā  laika un mūžības kategorija, kur Sieviete ir viņa mūza, kas liek redzēt īpašus  cilvēkus, īpašas lietas un laiku, kas atstāj pēdas gaismu un ēnu spēlēs uz fotopapīra īpašos mirkļos, kas paša autora piedzīvoti vai sacerēti. Viņš ir kā Picasso- vienmēr jauns un sievietes iedvesmots. Niķīgs, kašķīgs, prasīgs un romantisks.
   
Bindes pirmā erotiskā fotogrāfija  datēta ar 1962. gadu. Tas ir Bindes draugs Egīls Plaudis, kas glezno kailu sievieti. Gunāra Bindes fotogrāfija ir kino, teātra un literatūras iedvesmota. Eduarda Smiļģa portrets, dzejniece Ilze Binde, mākslas zinātnieces Sarmītes Sīles akti, viņa ilggadīgā modele- sieva Taņa ciklā Lidojums. Ilmāra  Blumberga portrets. Savos uzstādījumos Binde ir uzticīgs  izteiktai simbolikai erotiskajā fotogrāfijā.
 
«Mana tēma ir cilvēks,» saka Binde. «Cilvēka  attiecības ar laiku, ar sevi un pasauli. Agrāk, fotografējot kailas sievietes, man gribējās parādīt garīgo skaistumu, pašreiz es koncentrējos uz sajutām un emocijām, pieskaroties  dzimumattiecībām kā  filozofiskai kategorijai».
 
Tikšanās  ar  fotogrāfu Gunāru Bindi:
Mākslas darbinieku nama klubā «Picasso» 7. aprīlī, plkst. 18.30.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu