Sporta nodarbības grūtniecības laikā samazina bērnu aptaukošanās risku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Grūtniecības laikā veicot aerobos vingrinājumus, sievietes samazina grūtu dzemdību, kā arī bērna aptaukošanās risku, neļaujot auglim izaugt pārāk lielam, secinājuši jaunzēlandiešu zinātnieki, vēsta britu laikraksts «Daily Telegraph».

Kā atklāja pētnieki no Oklendas Universitātes, grūtnieces, kas regulāri vingroja uz velotrenažieriem, laida pasaulē vieglākus bērnus nekā tās, kas grūtniecības laikā nenodarbojās ar sportu. Neskatoties uz to, ka bērni piedzima vieglāki, viņi nebija mazāki garumā, kā arī neuzrādīja nekādas nepietiekama uztura pazīmes.

«Ņemot vērā, ka liels augļa svars saistīts ar paaugstinātu aptaukošanās risku, nelielam dzimšanas svara samazinājumam var būt tālejoša labvēlīga ietekme uz bērna veselību, samazinot šo risku tālākā dzīvē,» norādīja Pols Hofmans no Oklendas Universitātes.

Pētījumā tika novērtas 84 sievietes, kurām tā bija pirmā grūtniecība. Daļai no tām bija piecas reizes nedēļā 40 minūtes jāvingro uz velotrenažieriem, savukārt otra daļa nekādus sporta vingrinājumus neveica. Eksperimentā iesaistītajām «vingrotājām» bija jāturpina treniņi vismaz līdz grūtniecības 36 nedēļai.

Dalībniecēm visa eksperimenta garumā tika pārbaudīta jutība pret insulīnu - hormonu, kas regulē cukura izmantošanu. Šīs pārbaudes tika veiktas, lai novērstu šaubas, vai sportošana grūtniecības laikā nesamazina grūtniecības insulīna rezistenci, kas nepieciešama, lai auglis saņemtu pietiekami daudz barības vielu.

Kā atklājās eksperimenta laikā, fiziskās aktivitātes neietekmēja insulīna rezistenci un neatstāja ietekmi uz sieviešu ķermeni grūtniecības beigās. Neskatoties uz to, «vingrotājām» piedzimušie bērni svēra vidēji par 143 gramiem mazāk nekā to sieviešu bērni, kas grūtniecības laikā nevingroja.

Kā norādīja Hofmans, šī pētījuma rezultāti apliecina arī to, ka sportistes grūtniecības laikā var turpināt regulāros treniņus, jo tiem nav lielas ietekmes uz insulīna rezistenci.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu