Joga par dziedinošiem ēdieniem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Lietojot veselīgu pārtiku, jāapbruņojas ar pašdisciplīnu un pacietību un pilnībā jānododas rūpēm par savas veselības saglabāšanu. Ir ļoti svarīgi uzņemties atbildību par savu veselību un labklājību. Ēdiens ir viens no trim spēcīgākajiem nevainojamas veselības balstiem līdzās jogas fiziskajiem vingrinājumiem un pozitīvai attieksmei, ko var panākt ar meditāciju.

Modernā zinātne ir apstiprinājusi seno indiešu viedokļa pareizību, ka, pareizi ēdot, jūs varat uzturēt veselīgas visas organisma sistēmas un dažos gadījumos pat novērst veselības traucējumu rašanos.

Veselīga uztura pamatprincipi:

Ūdens
Ūdens nogādā barības vielas uz šūnām un izvada atkritumus. Tas ir nepieciešams gremošanas sistēmas darbībai un palīdz līdzsvarot emocijas un stabilizēt nervu sistēmu. Dienā ieteicams izdzert 6- 8 glāzes ūdens. Saskaņā ar jogas uztura mācību vislabāk dzert vismaz stundu pirms vai pēc ēšanas, nevis maltītes laikā. Tad kuņģī esošie gremošanas enzīmi, kas pārstrādā barību, netiek atšķaidīti.

Neapstrādāti, dabiski pārtikas produkti
Ar auksto paņēmienu spiestas eļļas, dabiskie saldinātāji, piemēram, kļavu sīrups vai medus, un veseli graudi ir tās barības vielas, kas noteikti nepieciešamas mūsu organismam. Pirms ēšanas vēlams izlasīt veikalā iegādātā produkta sastāvdaļas, kas norādītas uz etiķetes, un tad izlemt, vai šis ēdiens jūsu prāta un ķermeņa veselībai darīs labu vai arī kaitēs.

Augļi, dārzeņi, pākšaugi un graudi
Neapstrādāti pārtikas produkti nodrošina ķermeni un prātu ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem, minerālvielām un proteīniem. Veģetārais uzturs sniedz enerģiju un saglabā tīru ķermeni un skaidru prātu. Ja jūs nodarbojaties ar jogu vai arī vienkārši rūpējaties par savu veselību, neēdiet gaļu un olas, bet no piena produktiem lietojiet tikai dabisko jogurtu un pienu vai aizstājiet tos ar sojas vai rīsu izstrādājumiem, jūs ne tikai jutīsities labā fiziskā un garīgā formā, bet arī ievērosiet ahimsu, kas sanskritā apzīmē nevardarbīgu izturēšanos pret dzīvniekiem un plašākā nozīmē - pret visu planētu.

Joga māca, ka ēdiena uzturvērtība ir proporcionāla tajā esošajai prānai jeb dzīvības enerģijai. Svaigi, neapstrādāti pārtikas produkti satur maksimālo prānas daudzumu. Indijā pavārs tiek uzskatīts par svētu dziednieku, kas baro ne tikai ķermeni, bet arī prātu un garu. Lai gan šādu ēdienu sastāvdaļām piemīt dziednieciskas īpašības, tomēr ne mazāk svarīgi ir tas, ka tie pagatavoti un pasniegti ar mīlestību un pārliecību. Ja ēdiena gatavošanas un pasniegšanas laikā tā gatavotājs dzied, skandē mantras un apzināti atslābinās, tad ēdiens uzsūc sevī dzīvinošas un mieru nesošas īpašības. Ja pirms maltītes ēdāji dažus mirkļus meditē, pateicas par ēdienu un tad bauda to ar cieņu, rūpīgi izgaršojot katru kumosu, viņu gars, prāts un fiziskais ķermenis tiek pilnībā pabarots.

• Tradicionāli jogas diēta ir veģetārā piena diēta (augļi, dārzeņi, graudu izstrādājumi un piena produkti). Tajā ir dabiski zems tauku, holesterīna un urīnskābes* saturs. Šie produkti un ēdieni ir pārbaudīti ne tikai gadu simtu, bet pat tūkstošu laikā.
• Senajos Indijas rokrakstos vienkārša veģetārā barība tiek dēvēta par «tīru ēdienu». Cilvēks, kas ēd šādu barību, noteikti būs mierīgāks, ar možāku prātu un skaidrāku domāšanu nekā tas, kas ēd smagu barību. Asās garšvielām, kuras izmanto indiešu virtuvē, stimulē seksuālo enerģiju, kas ir arī radošas darbības un sasniegumu dzinulis. Šādi produkti mērenās devās ir noderīgi cilvēkiem, kuri smagi stādā, nodarbojas ar jogu vai cīņas mākslām. Bet, piemēram, gaļas ēdieni un alkoholiskie dzērieni, notrulina prātu un izraisa slinkumu un pagrimumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu