Hakeriem izdevies iegūt paroļu sistēmu «Gaia»

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

«Google» datorsistēmu uzlaušanas gaitā 2009. gada decembrī hakeriem izdevies iegūt paroļu sistēmu «Gaia», kura kontrolē miljoniem lietotāju piekļuvi pie gandrīz visiem kompānijas tīkla servisiem, raksta «The New York Times», atsaucoties uz avotu, kurš ir informēts par iekšējas izmeklēšanas gaitu.

To servisu vidū, kurus skārusi ielaušanās, ietilpst tīkla pasts (webmail) un kompānijas servisi korporatīvajiem klientiem. laikraksts precizē, ka hakeriem nav izdevies nolaupīt pašas paroles. Bez tam drīz vien pēc ielaušanās kompānija ieviesusi nozīmīgas izmaiņas drošības sistēmā.

«Google» joprojām izmanto Gaia (tagad tā saucas Single Sign-on), tomēr kompānija pievienojusi šifrēšanu tīkla pastam Gmail un pastiprinājusi datu pārraides drošību starp servisiem. Tomēr pastāv iespēja, ka hakeri, izpētot «Gaia», atradīs un izmantos tās vājās vietas.

Pati ielaušanās, pēc izdevuma rīcībā esošās informācijas, sākusies ar paziņojumu, kas nosūtīts kādam «Google» darbiniekam, izmantojot programmu «Microsoft Messenger». Uzspiežot uz atsauci, «Google» darbinieks iegājis inficētā saitā un netīšām piešķīris hakeriem piekļvi pie sava datora, bet pēc tam arī pie izstrādātāju datoriem kompānijas štāba mītnē.

Google līdzstrādnieki publiski paziņoja par ielaušanos un intelektuālā īpašuma zādzību janvārī, tomēr neprecizēja, kam tieši piekļuvuši hakeri. «Google» tikai atzīmēja, ka ļaundari bijuši no Ķīnas un piedraudēja pamest Ķīnas tirgu. Vēlāk «Google» pārvirzīja savas meklēšanas sistēmas Ķīnas trafiku uz Honkongu un aizvāca no meklējumu rezultātiem visu cenzūru. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu