Īslandē teorētiski iespējama jauna, milzu jaudas supervulkāna rašanās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Apokaliptisku Īslandes vulkānu nākotnes scenāriju prezentējusi Krievijas zinātnieku grupa no Maskavas Valsts universitātes. Pēc krievu zinātnieku domām, ir pilnīgi iespējama jauna supervulkāna rašanās, kurš pēc izvirduma mērogiem un spēka daudzkārt pārsniegs Eijafjallajokulla rādītājus.

Iespaidot šo procesu var pastāvīgi kūstošais Grenlandes ledājs, kamdēļ aizvien pieaug iedarbība uz riftu (gigantisku plaisu Atlantijas okeāna dibenā). Šī plaisa, kura šķērso Īslandes teritoriju, paplašinās, taču ļoti lēnos tempos.

Tomēr var pienākt brīdis, kad «šķērslis» sabruks, un tad nav izslēgts tādas jaudas magmas sprādziens, ka uz Zemes iestāsies nulles redzamība.

Šajā gadījumā visā rifta apkaimē pamodīsies vecie un radīsies jauni vulkāni, var notikt spēcīgi plūdi un cunami. Sakarā ar to Maskavas zinātnieki aicina visu valstu varas iestādes organizēt okeāna dibena nopietnu pētījumus Īslandes – Grendlandes reģionā. Iespējams, ja speciālisti zinās aptuvenu «apokalipses» laiku un precīzāku scenāriju, būs iespējams arī atrast veidus, kā no tās izvairīties, atsaucoties uz Krievijas presi vēsta aģentūra «RIA Novosti».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu