Kas ir ziemas tomāti?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Vai tie ir tomāti, kuriem ražu vāc ziemā? Nepareizi –  tie ir tomāti, kurus ēd ziemā.
Kā saglabāt tomātus ziemai?

Rudenī, kad naktīs gaisa temperatūra regulāri krītas zem +8°C, tomātus novāc. Ķekarus uzmanīgi nogriež pie stumbra, lai augļi no tiem nenobirtu. Saudzējot miziņu, tos nemazgā un neslauka. Precīzi savieto kastītēs vienā kārtā, lai augļi gulstas uz ķekariem, lai augļi nespiež viens otram sānus. Ja kāds tomātiņš no ķekara nokritis, to novieto ar astīti uz leju.  Kastīti noliek glabātavā, sausā telpā, kur gaisa temperatūra turas 14–16°C. Mitrās telpās tomāti glabājas slikti, tiem drīzumā uz sāniem parādās melni punktiņi, kas ātri augļus sabojā. Apmēram reizi nedēļā kastītes jāpārskata, ja pamana kādu bojāties sākušu tomātu, tas nekavējoties jāizņem. Pārskatot augļus, labāk lieki tos necilāt, bet, ja sanāk kādu pārcelt, tad ievērot, kā tie atradušies sākotnēji, un nolikt tieši tāpat.   Šādi savākti un atbilstošā temperatūrā novietoti tomāti glabājas līdz februāra beigām. Jāsamierinās, ka tomātiem ziemā vairs nebūs tāda aromāta kā tiem, kas vasarā ņemti no siltumnīcas. Arī krāsa ziemas tomātiem nav tik koša kā vasaras šķirnēm. Tie ir dzeltensārti, ar krietni biezu mizu.

Kā izaudzēt ziemas šķirnes?
Kā parastus tomātus segtajās platībās. Mūsu dārzniecībā audzējamās ziemas šķirnes ir garas augumā. Krūmus formējam ar diviem dzinumiem un kā visus garos tomātus galotņojam ap desmito augustu.

Kad sēt ziemas tomātus?
No pieredzes – tie paspēj izaugt, ja iesēj marta otrajā pusē un paliekošā vietā iestāda maija nogalē. Kā visi tomāti, tie ciena barības vielām bagātu augsni. Sabalansēts kalcija un kālija daudzums augsnē nodrošinās kvalitatīvus augļus, bet vienmērīgs mitruma režīms neļaus augļiem saplaisāt.

Kādas ir piemērotākās ziemas tomātu šķirnes?
 Mūsu dārzniecībā jau daudzus gadus ir pieredze audzējot ziemas šķirnes ’Apburošie’ un  ’Žirafe’. Abas tās augumā ir garas 1,8–2 metri. ’Apburošie’ – glabājas līdz Ziemassvētkiem, tikai ļoti labos apstākļos ilgāk. ’Žirafe’ – augļi glabājas nevainojami līdz februārim un ilgāk ¬– ja neapēdas!      

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu