Atbalsta 4.maija svētku pārdēvēšanu par Neatkarības atjaunošanas dienu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ceturtdien atbalstīja Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājumu pārdēvēt 4.maiju par Neatkarības atjaunošanas dienu. Patlaban 4.maijs likumā noteikts kā Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas diena.

Komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene pauž gandarījumu par panākto vienošanos, norādot, ka šo iniciatīvu atbalstījis arī 4.maija Deklarācijas klubs. Komisija, jau iepriekš skatot šo jautājumu, norādīja, ka tik nozīmīgu lēmumu komisija nedrīkst pieņemt bez konsultēšanās ar 4.maija varoņiem - tiem Augstākās Padomes deputātiem, kuri balsoja par Neatkarības deklarāciju, informē Saeimas Preses dienests.

Valsts prezidenta padomniece juridiskajos jautājumos Sandra Kukule, pamatojot Valsts prezidenta ierosinājumu, norādīja, ka tieši 4.maiju var uzskatīt par Latvijas neatkarības atjaunošanas procesa kulmināciju un bija svarīgi izvēlēties vienu dienu, kad godināt tos cilvēkus, kas panākuši neatkarības atjaunošanu.

Komisija tāpat atbalstīja Saeimas Juridiskā biroja ierosinājumu pārdēvēt 21.augustu par Konstitucionālā likuma «Par Latvijas Republikas valstisko statusu» pieņemšanas dienu.

Patlaban šī diena likumā noteikta kā Konstitucionālā likuma «Par Latvijas Republikas valstisko statusu» pieņemšanas un Latvijas Republikas faktiskās neatkarības atjaunošanas diena. Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš aicināja atbalstīt šos priekšlikumus, norādot, ka Neatkarības deklarācijas pieņemšana jāvērtē loģiskā secībā un kopsakarībā ar citām Latvijai nozīmīgām dienām - 1918.gada 18.novembri un 1991.gada 21.augustu.

Komisija lūgs Saeimas Prezidiju iekļaut likumprojektu «Grozījumi likumā «Par svētku, atceres un atzīmējām dienām"» nākamās Saeimas sēdes darba kārtībā un izskatīt to kā steidzamu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu