Šleseram jāatvainojas Sudrabai un jāmaksā 5000 latu. LPP/LC vadītājs pārsteigts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Rīgas apgabaltiesa daļēji apmierinājusi valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas prasību pret bijušo satiksmes ministru un pašreizējo Rīgas vicemēru Aināru Šleseru (LPP/LC), uzliekot viņam par pienākumu atsaukt 2007.gada 10.oktobra Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā «Panorāma» teikto.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas apgabaltiesas kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons, tiesa uzlikusi par pienākumu Šleseram atsaukt šādus «Panorāmā» paustos izteikumus: «Sudrabas kundze šajā gadījumā izmanto valsts resursus kādām privātām vajadzībām, jo likumā skaidri pateikts, ar ko jānodarbojas Valsts kontrolei (VK), un šeit mēs redzam to, ka šī informācija netiek vākta priekš tam, lai tiktu pildīts likums. Šī informācija tiek vākta pavisam citiem mērķiem. Un īpašnieki, kam pieder zeme pierobežās, ir ļoti labi Sudrabas kundzes draugi...»

Tiesa ceturtdien uzlikusi par pienākumu Šleseram atvainoties Sudrabai par viņas goda un cieņas aizskārumu. Saskaņā ar tiesas spriedumu šī atvainošanās būs jāpārraida raidījumā «Panorāma». Savukārt LTV tiesa uzlikusi par pienākumu izplatīt Šlesera sniegto nepatieso ziņu atsaukumu un atvainošanos «Panorāmā».

Tiesa lēmusi arī piedzīt no Šlesera par labu Sudrabai 5000 latu kompensāciju par morālo kaitējumu, kā arī tiesāšanās izdevumus. Pārējā daļā Sudrabas prasība noraidīta, pastāstīja Tomsons.

Kā ziņots, kopumā Sudraba no Šlesera bija lūgusi piedzīt 100 000 latu kompensāciju.

Šlesers ir pārsteigts par tiesas lēmumu, kaut arī Sudrabas prasība apmierināta tikai daļēji un 100 tūkstošu latu vietā par labu valsts kontrolierei piespriesti tikai pieci tūkstoši latu, portālam «Apollo» pavēstīja LPP/LC vadītāja preses sekretārs Ģirts Dripe.

Šlesers uzsver: pirmajā instancē – Rīgas Ziemeļu rajona tiesā - valsts kontroliere zaudēja. Viņas prasība par goda un cieņas aizskārumu un 100 tūkstošu latu lielu morālo kompensāciju pilnībā tika noraidīta. Tādejādi, ņemot vērā divu tiesu instanču pretējus lēmumus, jau tagad Šlesers uzsver, ka pārsūdzēs Rīgas apgabaltiesas spriedumu Augstākajā tiesā.

Šlesers 13. maijā iepazīsies ar pilno tiesas lēmumu.

Tiesa šodien noteikusi sprieduma par naudas summas piedziņu labprātīgas izpildes termiņu - desmit dienas no sprieduma spēkā stāšanās datuma.

Apgabaltiesa Sudrabas prasības lietā pret Šleseru pasludinājusi saīsināto spriedumu, bet pilns tā teksts būs pieejams no 13.maija, savukārt pēc tam 30 dienu laikā nolēmumu varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākās tiesas Senātā, pastāstīja Tomsons.

Kā ziņots, izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa 2008.gada 23.maijā Sudrabas prasību noraidīja, taču valsts kontroliere sev nelabvēlīgo spriedumu pārsūdzēja, tāpēc lieta nonāca apgabaltiesā, kas to izskatīja apelācijas kārtībā. Sākotnēji bija plānots, ka apelācijas kārtībā lieta tiks skatīta šā gada 9.jūnijā, taču pēc tam lietas izskatīšanas datums tika mainīts.

Sudraba vērsās tiesā, uzskatot, ka Šlesers publiskajā telpā izplatījis nepatiesu informāciju. 2007.gada 13.decembrī iesniegtā prasība vērsta pret Šleseru, un līdzatbildētāju statusā ir arī «Latvijas Neatkarīgā televīzija» un LTV.

Iepriekš valsts kontroliere vērsās Ģenerālprokuratūrā, lūdzot vērtēt Šlesera izteikumus un saukt ministru pie atbildības par nepatiesas informācijas izplatīšanu. Savā atbildē prokuratūra norobežojās no šīs lietas un uzsvēra, ka nevar sākt nekādas darbības, jo tā esot tikai tiesas kompetence.

2007.gada 4.septembrī VK vērsās Satiksmes ministrijā (SM) ar lūgumu sniegt informāciju par valsts institūciju darbību, nodrošinot preču un citu priekšmetu pārvietošanu Latvijas-Krievijas robežkontroles punktos.

Šlesers pieļāva iespēju, ka Sudraba darbojas «savu draugu interesēs, kuriem pierobežā ir zemes īpašumi, lai uzzinātu ar uzņēmējdarbību saistītu informāciju».

SM vērsās prokuratūrā ar lūgumu veikt VK darbību likumības pārbaudi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu