Bičkovičs ģenerālprokurora pienākumus uz laiku uztic Arvīdam Kalniņam

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs ģenerālprokurora pienākumus līdz jauna kandidāta apstiprināšanai nolēmis uzticēt Krimināltiesiskā departamenta virsprokuroram Arvīdam Kalniņam.

To žurnālistiem piektdien pēc tikšanās ar pašreizējo ģenerālprokuroru Jāni Maizīti paziņoja Bičkovičs.

Rīkojumu par Kalniņa iecelšanu Bičkovičs vēl neesot uzrakstījis, taču Kalniņu izvēlējies tāpēc, ka viņa vadītais departaments ir funkcionāli nozīmīgākais, ņemot vērā Ģenerālprokuratūras funkcijas.

Arī piektdien Bičkovičs nepaziņoja konkrētu termiņu, kad nosauks ģenerālprokurora amata kandidātu. Iespējams, viņam kādi secinājumi radīsies pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera organizētās sarunas ar Saeimas deputātiem nākampiektdien. «Ļoti negribētu sagaidīt jauno Saeimu, es labprāt aizietu atvaļinājumā ar padarītu sajūtu,» viņš sacīja.

Stāvot līdzās Maizītim, AT priekšsēdētājs pateicās viņam par ieguldīto darbu šajā atbildīgajā amatā.

Bičkovičs apstiprināja arī to, ka Maizītis joprojām neesot svītrots no kandidātu saraksta.

Savukārt Maizītis žurnālistiem pastāstīja, ka prokuratūras vadītājam vistuvākajā laikā ir jārisina tādas aktuālas problēmas, kas saistītas gan ar lietu izmeklēšanu, gan kadru politiku, gan iestādes darbu kopumā, jo prokuratūra strādājot ar samazinātu finansējumu.

Maizītim ir ļoti svarīgi, lai iestādi vadītu godprātīgs cilvēks, pie kura neviens nevarot atnākt «aprunāties par iespējamo vēlamo galarezultātu». Tādi procesi 2000.gada sākumā esot bijuši, un viņš par to signalizējis. Pēdējos piecus gadus tas tā nav bijis.

«Man ir ļoti svarīgi, lai tādas lietas neatkārtotos. Ja es jutīšu, ka kaut kam tādam ir pamats, es runāšu vairāk,» viņš uzsvēra.

Maizītis nākampirmdien nostrādāšot pēdējo darbadienu. Dienas beigās viņš plāno pateikties saviem kolēģiem. «Otrdien, nezinu, pamodīšos un domāšu, ko darīt,» viņš klāstīja.

Viņš esot nopelnījis izdienas pensiju, kā izmeklētājs un prokurors 26 gadus strādājot. «Ja man nav darba piedāvājumu, kur es trešdien vai ceturtdien varu doties un sākt strādāt, es vienkārši rakstīšu iesniegumu par došanos pensijā,» paskaidroja Maizītis.

Neviens darba piedāvājums viņam pagaidām nav izteikts. Viņam gan jārēķinās, ka iespējas strādāt privātajā sfērā būtu ierobežotas, jo likums noteic, ka viņš divus gadus pēc pilnvaru beigām nevarot strādāt uzņēmumos vai iestādēs, pret kuriem viņš savulaik pieņēmis lēmumus. Desmit gadu laikā, kopš vadījis prokuratūru, viņš ir pieņēmis ļoti daudz lēmumu un parakstījis atbildes attiecībā gan uz uzņēmējiem, gan uzņēmējsabiedrībām.

«Nu es gaidīšu, ja būs kādi darba piedāvājumi, es tos izskatīšu, jo mājās sēdēt es nevēlos,» minēja Maizītis.

Par piedāvājumu iet politikā Maizītis atbildēja, ka, pēc viņa domām, ģenerālprokuroram nav jāiet politikā tuvākajā laikā pēc pilnvaru beigām. «Ja nav kur strādāt, tad pēc principa - nekad nesaki nekad,» pauda Maizītis.

AT priekšsēdētājam līdz 11.maijam, kad beidzas pašreizējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša pilnvaras, ģenerālprokurora pienākumus līdz jauna kandidāta apstiprināšanai bija jāuztic veikt vienam no Ģenerālprokuratūras departamentu virsprokuroriem - Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta virsprokuroram Jurim Pēdam, Darbības analīzes un vadības departamenta virsprokurorei Rudītei Āboliņai vai Kalniņam.

Bičkovičs pagaidām nav minējis termiņu, kad nosauks ģenerālprokurora amata kandidātu. Viņš šonedēļ izteicies, ka iespējamo kandidātu loks joprojām ir tas pats - AT tiesneši, Satversmes tiesas tiesneši, prokurori. Arī Maizītis joprojām nav izslēgts no kandidātu loka.

Jau vēstīts, ka Saeima aprīļa vidū daudziem par pārsteigumu neapstiprināja Maizīti ģenerālprokurora amatā, lai arī AT priekšsēdētājs bija viņu izvirzījis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu