Kas lasāms žurnāla «Bilance» devītajā numurā?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

9. «Bilances» (237.) nr., kas iznāk 5. maijā, varat lasīt:

  • GRĀMATVEDĪBA

Starptautiskie finanšu pārskatu standarti mazajiem un vidējiem uzņēmumiem

2009. gada 9. jūlijā pēc rūpīgas uzņēmumu un to finanšu pārskatu lietotāju vajadzību analīzes Starptautiskā grāmatvedības standartu padome (International Accounting Standards Board – IASB) publicēja Starptautiskos finanšu pārskatu standartus mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Raksts sniedz pārskatu par šo standartu pamatprasībām un galvenajām jomām.
Starptautiskā grāmatvedības standartu padome piedāvā trīs līmeņu sistēmu.
1. līmenis – Starptautiskie finanšu pārskatu standarti - SFPS (International Financial Reporting Standarts – IFRS). Pie šī līmeņa tiek attiecināti uzņēmumi, kuriem ir publiskā pakļautība. Šo uzņēmumu vērtspapīri apgrozās tirgū, tiem ir plašs akcionāru loks. Tādiem uzņēmumiem obligāti jāpiemēro SFPS standarti.
2. līmenis – Starptautiskie finanšu pārskatu standarti maziem un vidējiem uzņēmumiem – SFPS MVU (International Financial Reporting Standarts for Small and Medium-sized Entities – IFRS for SMEs). Šie uzņēmumi neizlaiž apgrozībā vērtspapīrus, un tiem nav plaša akcionāru loka.
3. līmenis – Starptautiskie finanšu pārskatu standarti mikrouzņēmumiem (Financial Reporting Standards for Smaller Entities – FRSSE). Pie šī līmeņa attiecina ļoti mazus uzņēmumus, kurus bieži pārvalda īpašnieki un kuros tiek nodarbināts neliels darbinieku skaits.

  •  GRĀMATVEDĪBA

Būtiskākās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos «Kārtība, kādā budžeta iestādes kārto grāmatvedības uzskaiti»

Iepriekšējos žurnāla numuros 7 (235) un 8 (236) iesākām publicēt rakstu par budžeta iestāžu grāmatvedības uzskaites jaunumiem, ko turpināsim šajā un vēl nākošajā numurā. Šoreiz par finanšu un operatīvās nomas darījumu uzskaiti, uzkrājumu veidošanu un uzskaiti un muzeju krājumu uzskaiti.

  • GRĀMATVEDĪBA

Lopkopības bioloģisko aktīvu uzskaites dokumentācija un reģistri

Lai sekmīgi pārvaldītu lopkopību, ir nepieciešama savlaicīga un īstenībai atbilstoša informācija par visām izmaiņām mājlopu sastāvā. To skaits mainās, iegādājoties vai piedzimstot jaunlopiem, kā arī krītot  vai realizējot tos. Ganāmpulkā pastāvīgi notiek lopu pārvietošana no vienas uzskaites grupas uz otru, arī svara un vērtības izmaiņas. Viss minētais jāfiksē speciāli izstrādātos dokumentos un reģistros, jo, pamatojoties uz tiem, tiek organizēta lopu uzskaite grāmatvedības reģistros un datos.

  • FINANSES

Kādos gadījumos jāgatavo konsolidētais gada pārskats

Dažādu iemeslu dēļ uzņēmēji apvieno uzņēmumus vai iegādājas šo uzņēmumu kapitāla daļas, tādējādi izveidojot uzņēmumu grupu jeb koncernu. Šāda apvienošanās sniedz iespēju paplašināt tirgus daļu, nodrošināt pastāvīgas nepieciešamo preču piegādes vai sadalīt un minimizēt uzņēmējdarbības riskus. Uzņēmumu apvienošanas iemesls parasti ir saistīts ar īpašnieku ilgtermiņa stratēģiju, un grupas uzņēmumi tiek pārvaldīti kā viens uzņēmums, kura ietvaros atsevišķu uzņēmumu finanšu rezultāts noteiktā periodā var būt negatīvs, kamēr koncerna kopējā darbība ir veiksmīga, un otrādi.

NUMURĀ:

• Darba tirgus – no vienas galējības otrā
• IIN deklarēšana un papildus aprēķināto nodokļu summu iemaksas kārtība budžetā
• Lopkopības bioloģisko aktīvu uzskaites dokumentācija un reģistri

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu