Mobilais pielikums «pārvērtīs» mobilā tālruņa lietotāju alu cilvēkā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Smitsona nacionālais dabas vēstures muzejs (ASV) izlaidis pielikumu MEanderthal mobilajām platformām iPhone un Android, kurš «pārvērtīs» lietotāju par alu cilvēku, vēsta «Live Science». No sākuma ir jāielādē sava fotogrāfija, jānostāda acu, deguna un mutes marķieri, bet pēc tam jāizvēlas izskats kādā vēlaties pārvērsties: Heidelbergas cilvēks (dzīvojis pirms 700000 – 200000 gadiem), neandertālietis (200000 – 28000) vai Floresas cilvēks (95000 – 17000).

No šīs autoratīvās iestādes veidotās programmas, protams, ir jāgaida zinātniska pieeja. Piemēram, ledus laikmeta apstākļos labākai mitrināšanai un sildīšanai, neandertāliešiem deguns bija lielāks par mūsējo, skaidro paleoantrapaloģe Braiana Pobinera. Bez tam neandertāliešiem, tāpat kā gorillām, šimpanzēm un orangutāniem, īpaši vīriešiem, bija lielāki uzaču kauli un ļoti nopietns zods.

Iegūtā bilde bez izmaiņām atstāj iecirkņus ap acīm un mutes. Tāpēc ieteicams fotografēties brillēs un ar izbāztu mēli.

«Mēs uzskatam, ka tas ir svarīgi – izveidot emocionālās saites ar mūsu senčiem. Tā ir iespēja lauzt robežas starp lietām, kuras mēs uzskatām par ļoti atšķirīgām un tāpēc ļoti svešām vienu otrai», - saka Pobinera. Pēc viņas vārdiem, neandertālieši patiesībā bija ļoti līdzīgi mums gan uzvedībā, gan ģenētiski. Pēdējie pētījumi ir parādījuši, ka neandertālieša genoms par 1% - 4% sakrīt ar cilvēka genomu, kas pierāda, ka šie divi veidi kādreiz ir krustojošies.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu