Izstrādāts barošanas elements, kurš elektrību rada no augļu sulas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

ASV notikušās zinātniskās konferences laikā Japānas kompānija «Sony» nodemonstrējusi miniatūru bateriju, kura elektrību iegūst no augļu sulas, atsaucoties uz lietišķo avīzi «Nikei», vēsta aģentūra ITAR-TASS.

Japānas kompānijas zinātnieku izstrādāto 2 x 4 centimetrus lielo un 10 milivatus jaudīgo «biobateriju» var izmantot mobilajos tālruņos, klēpjdatoros, pleijeros. Kā «degvielu» lādējamā ierīce izmanto augļu sulu – par to kādu, ziņots netiek. 8 sulas mililitri pietiek aptuveni stundu ilgai darbībai. Darbs pie šāda barošanas elementa ritēja pilnīgā slepenībā vairāku gadu garumā.

2007. gadā tika izgatavots pirmais paraugs, kura jauda bija 1,5 milivati, bet – 2009. gadā – 5 milivati. Pašlaik kompānija uzskata savu lolojumu par pietiekami pienācīgu, lai to piedāvātu patērētājiem.

Atgādināsim, ka sula nav pirmais dzēriens, kuru «Sony» cer izmantot barošanas elementos. Pagājušā gada pavasarī kompānija jau nodemonstrēja barošanas elementu, kurš elektrību radīja no dzēriena «Coca-Cola».

Elementa darbības princips ir sekojošs: uz anoda enzīmu (olbaltumu vielu molekulu katalizators) darbības rezultātā glikoze sadalās un tiek atbrīvoti elektroni un ūdeņraža joni.

Bez uz limonādes veidotām baterijām, «Sony» ir radījis arī elementu prototipus uz metanola bāzes ar iebūvētu litija – jonu akumulatoru. Lai uzlādētu dažādas ierīces tie ir aprīkoti ar USB vadu. Elektrobarošanas veids atkarībā no patērējamās jaudas tiek izvēlēts automātiski – vai nu tikai metanols, vai metanols kopā ar akumulatoru.

Analoģiskas izstrādes veic arī citas kompānijas, starp tām «Samsung», «Toshiba» un NEC.
Pēc zinātnieku domām, ar laiku cilvēce pārstās izmantot litija akumulatorus, kurus nomainīs daudz drošāki un ērtāki barošanas elementi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu