LVRTC: ir uzlabojusies 1. bezmaksas tīkla uztveramība

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/R. Oliņš

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) nupat kā pabeidzis atkārtotus elektromagnētiskā lauka mērījumus, kas bija nepieciešami, lai pārbaudītu ciparu TV signāla pieejamību pēc aprīlī notikušās TV kanālu frekvenču maiņas.

Mērījumi apliecina, ka ir uzlabojusies programmu uztveramība 1. tīklā, kurā tiek pārraidītas bezmaksas programmas, jo tagad tās tiek pārraidītas zemākos frekvenču kanālos, portālu «Apollo» informēja LVRTC.

LVRTC skaidro, ka no iedzīvotāju viedokļa raugoties, būtiskākais ieguvums ir tas, ka bezmaksas programmas tagad ir labi uztveramas arī ar nepilna decimetru viļņu diapazona antenām un nav nepieciešamības tās mainīt, ja cilvēks vēlas skatīties tikai bezmaksas nacionālās programmas.
Maksas kanālu uztveršanai gan ir nepieciešama antena, kas uztver pilnu decimetru viļņu diapazonu, tomēr, kā liecina prakse, šādas antenas jau ir vairākumam mājsaimniecību.

Vienlaikus mērījumu laikā tika pārbaudīta arī jaunākā, līdz šim pēc kārtas 4. tīkla  elektromagnētiskā lauka intensitāte, kurā maksas programmas sāka pārraidīt tikai aprīlī – pēc tam, kad atbrīvojās no analogās TV aizgājušās LTV7 frekvenču resursi.

«Mērījumi liecina, ka arī ceturtā tīkla aptveramības zona, tāpat kā 2. un 3. tīklam, pārklāj vairāk nekā 90% Latvijas teritorijas un signāla uztveramība ir atbilstoša prognozētajam,» norāda LVRTC tehniskais direktors Māris Rutks.

Viņš norāda, ka pateicoties 4. tīkla izveidei, virszemes televīzijas vienlīdz plašs maksas programmu paku klāsts tagad ir pieejams visā Latvijas teritorijā.

Pirmo trīs tīklu lauka intensitātes mērījumus LVRTC veica šā gada janvārī. Arī šoreiz mērījumi tika veikti 95 dažādos Latvijas punktos. Tā kā katrā punktā tika veikti vismaz 3 mērījumi katram frekvenču kanālam, kopējais mērījumu skaits bijis vairāk nekā 1000, apliecinot, ka bezmaksas kanālu ciparu signāls pieejams 99,6% Latvijas teritorijas, bet maksas kanālu – vairāk nekā 90% teritorijas. Turpmāk mērījumus paredzēts veikt reizi gadā.

Vēl atlikušie 3 tīkli maksas programmu pārraidīšanai  tiks nodoti ekspluatācijā un izmantoti zemes ciparu TV programmu pārraidīšanai, līdz ko Latvijā pilnībā tiks atslēgta analogā apraide.
Jau vēstīts, ka LVRTC plāno atslēgt analogo apraidi naktī no 31. maija uz 1. jūniju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu