Aicina uz Marģera Zariņa 100 gadu jubilejas pasākumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No Kinomuzeja Krājuma

«Nekas no tā, ko viņš atstājis rakstos, nav taisnība. Nekas nav arī meli,» raksta muzikologs Orests Silabriedis žurnālā «Kino Raksti». To viņš saka par klasiķi Marģeri Zariņu, kurš uzrakstījis ne tikai vairākas grāmatas, bet arī mūziku 18 spēlfilmām. 24.maijā Marģerim Zariņam aprit 100 gadi, ko svinēsim ar pasākumu Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 24.maijā un ar filmu izrādēm «Naba Klab» 25.maijā festivāla «2 Annas» ietvaros.

25.maijā plkst.20.00, sadarbībā ar festivālu 2 Annas, klubā Naba Klab būs skatāmas divas spēlfilmas un Aivara Freimaņa aizraujošā dokumentālā atrakcija «Hepenings ar M.Z.» (1987).

1965. gadā uzņemtā «Sūtņu sazvērestība» ar Uldi Dumpi galvenajā lomā piedāvā gluži eksotisku sižetu – 1918. gads un notikumi, kas vēsturē pazīstami ar nosaukumu «Lokarta sazvērestība». Imperiālistu nelieši plāno arestēt jauno padomju valdību un cer šajā intrigā izmantot Eduardu Bērziņu – latviešu strēlnieku, kurš studējis Berlīnes mākslas akadēmijā un vēlāk bijis cara armijas praporščiks...

Desmit gadus vēlāk dokumentālā kino klasiķis Uldis Brauns uzņem savu vienīgo spēlfilmu «Motociklu vasara» (1975), kurai galveno aktrisi izvēlas nevis pēc aktieriskajām dotībām, bet pēc atbilstības skaistuma ideāliem. Un klasiķis Marģeris Zariņš itin viegli atkāpjas no klasiskās kinomūzikas tradīcijas, motociklistu piedzīvojumus apskaņojot barokāli džeziska progresīvā roka manierē, tomēr neaizmirstot savu iecienītāko instrumentu – ērģeles, kas pavada Pētera Gaudiņa motocikla braucienu, viļņu putām šļakstot.

  • Filmas no Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva.
  • Programmas garums aptuveni 3 stundas. Ieeja – brīva.
  • «NabaKlab» adrese: Zigfrīda Annas Meierovica bulvāris 12.

Tieši Marģera Zariņa dzimšanas dienas vakarā 24.maijā jau no 17:00 Eduarda Smiļģa Teātra muzejā notiks seanss ar filmu fragmentiem: «Saulrietu violetās ērģeles» (rež. Maruta Jurjāne, 1975) un «Hepenings ar M. Z.» (rež. Aivars Freimanis, 1987).

Īstās svinības sāksies plkst.19! Marģera Zariņa personības un daiļrades šķautnēm veltīta būs dzīva izstāde-instalācija, kuru sagatovjuši Latvijas Kultūras akadēmijas režijas 3. kursa studenti. Būs skatāmi spēlfilmu fragmenti ar Marģera Zariņa mūziku, unikāli dokumentāli kadri no Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva. Savukārt Smiļģa kabinetā varēs dzirdēt Marģera Zariņa paša stāstījumu radio interviju fragmentos.  LKA Ekrāna un teātra mākslas katedras akadēmiskais zieds – Anna Eižvertiņa, Māra Ķimele, Aina Matīsa, Anita Sproģe un Rita Grīnfelde – izspēlēs ainu no jaunatklātās Marģera Zariņa lugas «Septiņas dienas – septiņas naktis». Savdabīgu intelektuālu spēli-diskusiju skatītājiem piedāvās literatūrzinātnieks LKA profesors Raimonds Briedis un mūzikas pētnieks un žurnālists Orests Silabriedis, bet pianists Māris Šērs kādā no instalācijām improvizēs par Marģera Zariņa mūzikas tēmām rakstāmmašīnas pavadījumā. Būs arī citas aktivitātes!

  • Eduarda Smiļģa Teātra muzejs atrodas Eduarda Smiļģa ielā 37/39.
  • Ieeja - 1 Ls; ar atlaidi skolēniem, studentiem un pensionāriem – 0,50 Ls.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu