Darbu beidzis pasaulē pirmais «Usnet» serveris

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

20. maijā, darbu izbeidzis pasaulē pirmais «Usnet» serveris, teikts preses relīzē, kura publicēta amerikāņu Djuka universitātes (Duke University) interneta vietnē. Šis serveris nokalpoja vairāk nekā trīsdesmit gadus.

Serveri 1979. gadā palaida Djuka universitātes maģistratūras studenti Toms Traskots (Tom Truscott) un Džims Eliss (Jim Ellis). Toreiz viņi uzrakstīja programmu ziņojumu un failu apmaiņai ar citu mācību iestādi – Ziemeļkarolīnas universitāti – izmantojot tālruņa modēmu. Šī izstrāde ļāva izveidot pirmās jaunumu grupas (newsgroups), kuras kļuva par «Usnet» tīkla pamatu.

Pamazām «Usnet» tīkls izauga līdz 120 000 jaunumu grupām ar lietotājiem visā pasaulē. Tas bija pasaules elektroniskā tīmekļa (World Wide Web) priekštecis. Taču pēdējā laikā «Usnet» tīkla lietotāju skaits pastāvīgi samazinājās.

Servera atslēgšanas iemeslu skaitā Djuka universitātes līdzstrādnieki minēja mazo lietotāju skaitu un augstās izmaksas. Mūsdienu Usnet tīklu alternatīva ir RSS kanāli, forumi, blogi un sociālie tīkli.

Maija sākumā par plāniem slēgt četrus tūkstošus ziņu grupu paziņoja «Microsoft». Kompānija plāno pamazām slēgt «Usnet» grupas un piedāvā to lietotājiem pāriet uz attiecīgām sadaļām oficiālajos forumos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu