AKKA/LAA 16 gados autoratlīdzības savākusi 26 miljonus latu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra un Latvijas Autortiesību aģentūra (AKKA/LAA) 16 darbības gados autoriem atlīdzībās savākusi kopumā 26 miljonus latu, portālu «Apollo» informēja AKKA/LAA pārstāve Agnese Kārse.

Pirmos 15 gadus bija vērojams straujš iekasētās atlīdzības pieaugums un kas norāda uz to, ka biedrības darbs gadu laikā ticis attīstīts un uzlabots, norāda AKKA/LAA.  Savukārt pagājušajā gadā saņemto autoratlīdzību summa samazinājās par 16%, kas skaidrojams ar valdības lēmumu samazināt publiskā patapinājuma atlīdzību par 70%.

Pašā sākumā, 1996. gadā autoru ieņēmumi palielinājās par 128%, jo apvienojās līdz 1995. gada, atsevišķi strādājošās Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra un Latvijas Autortiesību aģentūra.

Pašā darbības sākumā, 1994. gadā autoratlīdzībās savākti 60 914 latu, bet pēc apvienošanās  - 1994. gadā iekasēti 216 138 latu. Sākot ar 2002. gadu autoratlīdzību summa pārsniedza miljonu latu – ja 2002. gadā iekasēti 1,2 miljoni latu, tad 2007. un 2008. gadā autoratlīdzībās iekasēts vairāk nekā četri miljoni latu.

Savukārt autoru ilgstošā cīņa par publiskā patapinājuma atlīdzības saņemšanu un par darbu izmantojumu publiskajās bibliotēkās rezultējās 2006. gadā ar valdības veikto maksājumu par 2003. un 2004. gadu.

Bez tam biedrības darba rezultāti pilnībā atspoguļo ekonomikas attīstību Latvijā – tās stabilizēšanos, pieaugumu un arī kritumu, kas samazināja autoru darbu izmantojumu visdažādākajās radošajās industrijās, jo samazināja pašas šīs industrijas, piemēram, 2009. gadā krasi palielinātais PVN krasi sašaurināja vai pat apstādināja izdevējdarbību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu