Mūzikas eksperti: Latvijas dziesma «Eirovīzijā» bija laba un piemērota

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Komponista Jāņa Lūsēna un dzejnieka Guntara Rača sarakstītā dziesma «What for?» starptautiskajā «Eirovīzijas» dziesmu konkursā bija laba, taču ne tik labs bija izpildījums, aģentūrai LETA atzina aptaujātie mūzikas eksperti.

Mūziķis, komponists, aranžētājs un producents Aivars Hermanis uzsvēra, ka dziesma «What for?» ir ļoti laba un bija piemērota arī «Eirovīzijai», tomēr šī dziesma nesakrita ar izpildītājas Aishas jeb Aijas Andrejevas ierasto ampluā, kurā arī pati dziedātāja jūtas droši.

«Dziesmas izpildītājam nebija ne vainas, tikai ir tādas lietas, kuras izpildītājam sanāk, un tādas, kuras nesanāk. Aishai patīk un viņai izdotas roka dziesmas, kad viņa pārvēršas mazā roka meitenē, kas lēkā un dzied. Izpildot šo dziesmu, viņa īsti nejutās savā ādā. Lai dziedātājs justos savā ādā, viņam ir jādzied kas tāds, kas izdodas. Dziesmai nebija ne vainas, tikai šoreiz tā nesakrita ar to Aishas piegājienu, kas viņai izdodas vislabāk,» sacīja Hermanis.

Savukārt komponists Raimonds Pauls, Saeimas kuluāros jautāts par Aishas neveiksmi, teica, ka «Aisha, iespējams, nervu spriedzes dēļ nodziedāja pavisam šķībi un ir pati vainojama pie savas neveiksmes».

Arī mūzikas ierakstu kompānijas «Platforma» direktors Rimants Liepiņš apgalvoja, ka dziesma «What for?» bija ļoti laba, bet izpildītāja bija nobijusies. Liepiņš kritizēja arī dziedātājas vizuālo ietērpu, kas «Eirovīzijas» pusfinālā, viņuprāt, bijis diezgan dīvains, taču pēc viņa teiktā «Eirovīzija» vispār ir dīvains pasākums.

«Lūsēna dziesma ir viena no labākajām, kāda mums pēdējos gadus Eirovīzijā ir bijusi, varbūt izpildījums varēja būt nedaudz labāks. Skatuves ietērps nebija vizuāli veiksmīgākais risinājums, kā izcelt Aishas sievišķību. Dziesma bija tiešām laba, tomēr Aisha to varēja mazliet pārliecinošāk izpildīt,» sacīja Liepiņš.

«Platforma» direktors atklāja, ka Eirovīzijai ir maz sakara ar muzikālu priekšnesumu un vēl mazāks sakars ar mūzikas industriju. Tas vairāk ir ģeopolitisks šovs, kam ar māksliniecisko izpildījumu ir diezgan maz sakara.

«Protams, ka mums gribas būt uz lielās skatuves finālā, bet man šķiet, ka šī nav tā cīņa. Latvijas futbolistu un hokejistu sniegums Eiropas mēroga čempionātos, manuprāt, ir būtiskāks nekā šis šovs, jo lielas rezonanses un lielas ietekmes šim pasākumam nav. «Eirovīzija» ir kārtīgs balagāns. Es domāju, ka mums nav par ko īpaši satraukties, jo Aisha bija, piedalījās un pārstāvēja Latviju godam,» sacīja Liepiņš.

Viņš atklāja, ka no «Eirovīzijas» pirmā pusfināla dalībniekiem nedaudz vīlies bija Krievijas dziedātāja Pjotra Naliča izpildījumā, jo no viņa, kas ir mūsdienu sociālo mediju laikmeta Krievijas uzlecošā zvaigzne, uz lielās skatuves tika sagaidīts kaut kas vairāk.

Arī Hermanis novērojis, ka «Eirovīzijā» balsošana notiek pēc nacionālām un reģionālām iezīmēm, kā dēļ muzikālā kvalitāte nav tas galvenais, kas nosaka uzvarētāju. «Eirovīzijas uzstādījums ir, ka tas ir dziesmu konkurss, bet patiesībā jau vairāk nekā dziesma tiek vērtēts izpildītājs,» sacīja Hermanis.

Jau ziņots, ka vakar Norvēģijas galvaspilsētā Oslo notiekošajā starptautiskā «Eirovīzijas» dziesmu konkursa pirmajā pusfinālā Latvijas pārstāve Aisha neieguva tiesības dziedāt konkursa finālā, kas norisināsies 29.maijā.

«Eirovīzijas» dziesmu konkursa finālā no pirmā pusfināla iekļuva pārstāvji no Bosnijas un Hercegovinas, Moldovas, Krievijas, Grieķijas, Portugāles, Baltkrievijas, Serbijas, Beļģijas, Albānijas, Īslandes.

Par vietu finālā pirmajā pusfinālā cīnījās arī dziedātāji no Igaunijas, Slovākijas, Somijas, Polijas, Maltas un Maķedonijas.

Konkursa fināls notiks 29.maijā, un tas būs skatāms Latvijas Televīzijas 1.kanālā plkst.22. Pirms tam, 27.maijā, notiks otrais pusfināls. Tajā startēs 17 dziesmas, no kurām desmit kvalificēsies finālam.

Par iekļūšanu finālā otrajā pusfinālā cīnīsies Lietuva, Armēnija, Izraēla, Dānija, Šveice, Zviedrija, Azerbaidžāna, Ukraina, Nīderlande, Rumānija, Slovēnija, Īrija, Bulgārija, Kipra, Horvātija, Gruzija un Turcija.

Tradicionāli «Eirovīzijas» finālā bez piedalīšanās pusfinālos automātiski startēs arī tā dēvētais lielais četrinieks - Lielbritānija, Spānija, Francija un Vācija.

Saskaņā ar konkursa organizatoru lēmumu šogad mainīti balsošanas nosacījumi. Skatītāju balsojums sākas jau pirms pirmās dziesmas un noslēdzas 15 minūtes pēc pēdējās dziesmas izskanēšanas. Turklāt balsojuma rezultātu veido televīzijas skatītāju un žūrijas balsojums. Balsot var gan ar telefona zvanu, gan īsziņu starpniecību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu