«Par labu Latviju» neatbalsta progresīvo nodokļu sistēmu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Tautas kustība «Par labu Latviju» neatbalsta progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanu - šādu viedokli piektdien pauduši kustības pārstāvji konferencē «Progresīvā nodokļu sistēma - moderna līdzekļu sadales sistēma tirgus ekonomikā vai komunisma rēgs?».

Kustību konferencē pārstāvēja uzņēmējs Ivars Kalvišķis, profesors Uldis Osis, kā arī Tautas partijas jauniešu organizācijas vadītājs Mārtiņš Zemītis, portālu «Apollo» informēja kustības preses birojā.

«Progresīvā nodokļu sistēma pēc savas būtības ir pretrunā ar tirgus ekonomikas pamatvērtību, kas nosaka - vairāk nopelna tas, kurš vairāk strādā. Progresīvais nodoklis ir vērsts uz sabiedrības nivelēšanu. Jautājuma aktualizācija ir politiskā retorika, ko izmanto sabiedrības atzinības gūšanai. Lielākoties tā ieviešana ir novedusi pie izvairīšanās no nodokļu nomaksas, kā arī rada apstākļus kapitāla pārvešanai uz zemo nodokļu valstīm. Turklāt progresīvās nodokļus sistēmas ieviešanu jāskata kopā ar konkrēto ekonomisko situāciju valstī,» atzīst Kalvišķis.

Kustība «Par labu Latviju» uzskata, ka progresivitāte nodokļu sistēmā jāskata saistībā ar neapliekamā minimuma palielināšanu. Kustība atbalsta neapliekamā minimuma pakāpenisku palielināšanu līdz minimālajai algai, kas šobrīd valstī ir noteikta 180 latu apmērā.

«Progresīvā nodokļu sistēma var būt efektīva tikai pie nosacījuma, ja iedzīvotāju ienākumu līmenis ir pietiekami augsts. Šī brīža situācijā, kad valstī ir augsts bezdarba līmenis, bet vidējie ienākumi ir zemi, šādas sistēmas ieviešana nav ekonomiski pamatota. Ieviešanas un administrēšanas izmaksas var būt neadekvāti augstas. Progresīvais nodoklis nav instruments izejai no krīzes, to neievieš apstākļos, kad jāpārvar ekonomiskās grūtības,» skaidro profesors Osis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu