Lietuva apsteigusi Latviju «Barclays» IT centra izveidē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Lielbritānijas banka «Barclays», lai gan vērtēja arī Latvijas piedāvājumu, tomēr savu informācijas tehnoloģiju (IT) centru gala rezultātā nolēma izveidot Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Kā intervijā biznesa portālam «Nozare.lv» stāstīja projektu vadības kompānijas «Aecom» direktori Baltijas valstīs Arnis Kākulis un Pēteris Kalniņš, kas palīdzēja «Barclays» atrast un izveidot piemērotas telpas Viļņā, Lielbritānijas banka priekšroku devusi Lietuvai, jo tās valdība bijusi pretimnākoša nodokļu jautājumos, sniedzot nodokļu atlaides, kā arī attīstības pabalstu.

Kalniņš skaidroja, ka Lietuvas valdība «Barclays» IT centru Viļņā tagad izmanto kā veiksmīgu piemēru, lai pievilinātu arī citus investorus.

Abi eksperti atzīst, ka Latvijas klupšanas akmens «Barclays» pievilināšanai bija valdības un pašvaldības nepretimnākošā attieksme.

«Mūsu darbība nebija iedziļināties jautājumos, kāpēc «Barclays» neatnāca uz Latviju, bet, kā mēs saprotam, Lietuvas valdībai bija lielāka tālredzība, nekā tikai šodien iekasēt nodokļus. Tālredzība bija balstīta tajā, ka viņi nodrošina darba vietas saviem cilvēkiem un ceļ savu tēlu, prezentējot starptautisku zīmolu,» klāstīja Kalniņš.

Saskaņā ar Kalniņa teikto kopš pagājušā gada oktobra «Barclays» ir nodarbinājusi jau aptuveni 650 cilvēkus Lietuvā. «Cik esam runājuši ar IT centra darbiniekiem, dzirdam, ka viņi ir ļoti laimīgi par darbu «Barclays». Darba apstākļi ir tieši tādi, kādi būtu ārzemēs, un algas ir ļoti konkurētspējīgas. Viņi priecājas strādāt Rietumeiropas līmenī bez pārcelšanās uz ārzemēm,» stāstīja Kalniņš.

«Lietuvas universitātes tagad knapi spēs saražot IT speciālistus, kas ir nepieciešami «Barclays», bet arī pati banka ir ļoti apmierināta ar šo projektu,» apgalvoja Kākulis.

Viņš arī stāstīja, ka «Barclays» ir piešķīrusi papildu mācībspēkus lietuviešiem, lai apmācītu speciālistus atbilstoši savām vajadzībām. Tā kā cilvēkresursi atsevišķās pozīcijās «Barclays» IT centra vajadzībām ir jau izsmelti, tad speciālisti tiekot meklēti arī Latvijā.

Kā ziņots, «Barclays» IT centrs Viļņā oficiāli tika atvērts šā gada marta sākumā. Viļņas centrs ir viens no četriem centriem pasaulē, kas sniedz IT pakalpojumus «Barclays» bankām. Pārējie tehnoloģiju centri atrodas Lielbritānijā, Singapūrā un Indijā.

Starptautiskā tehnoloģiju un projektu vadības kompānija «Aecom» Latvijā darbību sāka pagājušajā gadā, kad iegādājās Latvijas projektu vadības uzņēmumu SIA «Savant», kas tika dibināts 2007.gadā.

Kompānija «Aecom» ir profesionālā tehniskā atbalsta un vadības jomas atbalsta globāls piegādātājs plaša spektra tirgos, ieskaitot transporta, būvniecības, apkārtējās vides aizsardzības un enerģijas tirgus. Kompānijas akcijas tirgo Ņujorkas fondu biržā.

«Aecom» apgrozījums 2008.gadā bijis 5,2 miljardi ASV dolāru (2,74 miljardi latu). Tehnisko konsultāciju uzņēmums nodarbina 43 000 darbinieku.

Visu interviju ar Kākuli un Kalniņu var lasīt biznesa portāla «Nozare.lv» sadaļā «Viedokļi, intervijas».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu