Ko drīkst ēst tievētāji

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Lai samazinātu lieko svaru, kas lielāks par pieciem kilogramiem, ar fiziskajām aktivitātēm vien esot par maz. Tāpēc mammam.lv/tetiem.lv projekta «Tievējam kopā!» dalībnieces nopietni seko līdzi savai ēdienkartei. 

Sandra Zalāne: No 48. izmēra uz 44!
Svara zudums 2 mēnešu laikā: 6,8 kg
Svara mērķis: atbrīvoties no 10-15 kg

Tā kā Sandra strādā bērnudārzā, viņas ēdienkarte ir speciālistu izstrādāta un sabalansēta — nācās vien palielināt apēdamo dārzeņu porcijas.
«Pēdējo divu nedēļu laikā esmu atbrīvojusies no 2,4 kg un divu mēnešu laikā sanāk — mīnus 6,8 kg! «Figūras Draugos» vadītāja Inga Pūce teica, ka tas ir labs  rādītājs!

Ja projekta sākumā valkāju 48. izmēra drēbes, tad tagad 44. un varu uzvilkt šo to no 42. izmēra, bet tur jau liels nopelns ir masāžai!

Kādus ēdienus gatavoju?
Es ar receptēm daudz «nekrāmējos». Reizēm novāru grūbas, iejaucu Kāruma bifido jogurtā, piegriežu zaļumus un pusdienas gatavas.

Uztura speciāliste Inga Pūce ieteica lietot garšvielas bez sāls, un vienas no tādām ir Kulinat+. Garšīgi sanāk dažādi ēdieni, piemēram, Ķirbju zupa ar vistas krūtiņu un Gavēņa zupa..

Brīvdienās gatavoju un ēdu pārtiku, ko var ēst arī mans 11 mēnešus vecais mazdēls. Vāru vistas fileju, sautēju kartupeļus, burkānus, puķkāpostus. Vāru arī saldētos dārzeņus. Ekoloģisko produktu veikalā pērku Daugavas 12% sieru gan ar ķimenēm, gan zaļumiem. Turpat iegādājos arī Sērenes rupjmaizi un reizēm 2% rjaženku, ar ko sajaukt salātus.
Ikdienā lietoju Kāruma jogurtu ar bifido piedevām. Vāru tradicionālo auzu pārslu biezputru un miežu putru. Ēdu svaigu dārzeņu salātus, pievienojot nedaudz olīveļļu vai linsēklu eļļu.«

Kaiva Ceriņa: Gaļu ēdu pusdienās, nevis vakariņās!
Svara zudums 2 mēnešu laikā: 5,7 kg
Svara mērķis: atbrīvoties no 25 kg

«Projekta laikā esmu secinājusi, ka man jāiet gulēt agrāk, nekā to parasti daru, t.i., līdz pulksten vienpadsmitiem, lai varu pietiekami izgulēties. Un vēl svarīgu faktu uzzināju — nakts stundās no 23.00-1.00 attīrās aknas, tāpēc vakarā nav ieteicams ēst. Bet, esot nomodā, šie attīrīšanās procesi palēninās, kā rezultātā rodas galvassāpes, sausa āda, hronisks nogurums un pastiprināta svīšana. Uzzināju arī, ka aizcietējumi cieši saistās ar migrēnu. Cik neiedomājami mūsu organisms sasaistīts vienotā veselumā!

Man ēdienkarte ir mainījusies tādā veidā, ka 
•    ir krietni vairāk dārzeņu svaigā veidā. No rīta notīru burkānus, sašķinu kāpostlapas, salieku vārītās bietes, nosveru, lai būtu 600 gr un tad visas dienas laikā tos apēdu (nograužu);
•    no rīta man garšo ar karstu ūdeni aplietās auzu pārslas. Kad tā ir uzbriedušas, tad + 1 tējkarote mājas ievārījuma + pašas diedzētās lēcas vai ķīnas pupiņas. Šādu miksli dienā ēdu vairākkārt un man tas neapnīk, jo ir mainīgās proporcijās (atkarīgs no tā, kas mājās ir vairāk pieejams);
•    no rīta izvāru zaļo tēju, kuru atdzesēju un dzeru dienas laikā, lai veidotos 2 L šķidruma;
•    gaļu cenšos ēst pusdienlaikā, nevis vakarā, kā to darīju senāk.«


Margarita Reinika: Man bija svarīgi iegūt mieru sevī
Svara zudums 2 mēnešu laikā: 2,3 kg
Svara mērķis: atbrīvoties no 30 kg

Mans svars krītas tikai pie diviem nosacījumiem: ja dzeru dienā kā minimums 2 litrus ūdens un apēdu kā minimums 600g dārzeņu. Ja to aizmirstu — organisms vairs netīrās...
Biju draudzenes kāzās, bet kāzās, kā zināms — ēdiena pārpārēm.... Bet šodien kā sāku ēst dārzeņus, tā roka pati pēc tiem sniedzas.
Vīrs smejas — drīz Tievējam kopā! projekts beigsies, tad beidzot normāli varēs paēst. Bet man nemaz negribas to, ko es ēdu agrāk! Šermuļi noskrien... brrr :)

Khm. Es laikam uz kāzām un ballītēm iet nevaru...Viss iet uzreiz labumā :( Ēšanas principi visi ir skaidri, bet... Ballīšu laikā nesanāca dzert tik daudz ūdens, cik vajag. Arī dārzeņus ne. Un viss svars uzreiz ir atpakaļ.

Svara ziņā es pat tā kā nejūtu, ka kaut kas būtu krities, taču svārki ir vaļīgāki un es jūtos labi! Man laikam svarīgākais bija iegūt mieru sevī.. Šajā ziņā man ļoti, ļoti palīdzēja psihoterapeite Aina Poiša un masierīte Egija no Premium Medical , ko apmeklējām projekta ietvaros.
 
Brīvdienās, kad vīrs strādā, paliekot viena mājās, allaž gāju uz veikalu nopirkt ko garšīgu, bet tagad es skatos TV vai izeju ārā pastaigās ar suņiem!

Mana ēdienkarte (kas, protams, mainās):
Brokastis:
glāze silta ūdens
200 gr 5 graudu putra,1 tējk. sviesta, 1 tējk. ievārījuma

Uzkoda brīdi pēc brokastīm:
žāvētie augļi vai svaigs auglis

Pusdienas:
glāze ūdens
liesa gaļa vai zivs
rīsi vai griķi
salāti (salātu lapas, ķīnas kāposti, tomāti, gurķi, paprika)
Vēl man ļoti garšo vārīta paprika un vārīta vistas fileja, vai šķiņķītis!

Uzkoda pēcpusdienā:
pēc ajurvēdas — kāds piena produkta izstrādājums, bet man tāds darbs, ka vieglāk žāvētos augļus.

Vakariņas:
dārzeņu salāti vai dārzeņu zupa

Pirms naktsmiera:
silts piens ar 1 tējk. medus un guļu kā maziņš bēbis!


Receptes, no kurienes smeļos papildus padomus:
Ēdieni katrai dienai, Aians Mārbers
Iekšā ir glikemiskais indekss, kas man ir svarīgi, jo endokrinoloģe Rudzīte (Premium Medical) pēc analīžu apskates pateica, ka augļus daudz nedrīkstu ēst — lai nav lieka cukura, kurš palielina manu apetīti....«

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu